„Pracovní sobota“ se v Praze nepovedla, lidé se nevešli do metra

Praha – Společnosti ROPID, která sestavuje jízdní řády pražské MHD, přišlo přes 150 stížností na provoz podle sobotních jízdních řádů v pondělí před Silvestrem. Mluvčí městské firmy přiznal, že ve špičce kapacita metra nepostačovala a přeplněné byly i některé autobusové linky.

V pátek a pondělí mezi Vánoci a Silvestrem jezdila pražská MHD podle prázdninových jízdních řádů, přestože šlo o běžné pracovní dny. „Vzhledem k umístění mezi svátky a víkendem půjde v Praze do práce jen naprosté minimum lidí,“ očekával ROPID před Vánoci. To se ale zcela nesplnilo. Sobotní jízdní řády se řídí docela jinou logikou než řády pro pracovní dny – zatímco obvykle v pondělí jezdí nejvíce spojů ve špičkách – zejména mezi sedmou a devátou ráno a mezi čtvrtou a půl šestou odpoledne – sobotní grafikon s žádnou dopravní špičkou nepočítá, naopak na některých linkách jsou až do osmi dopoledne delší intervaly.

Již v pátek se na internetu objevovaly snímky přeplněného metra, kritické chvíle zažili cestující v pondělí. „Zatím nemáme pohromadě všechny poznatky, ale již víme, že hlavně v odpolední špičce byla zejména u metra a vybraných povrchových linek MHD nedostačující kapacita,“ přiznal mluvčí Drápal. Společnosti přišlo přes sto oficiálních stížností poštou nebo e-mailem a více než padesát dalších prostřednictvím Facebooku, ve kterých si lidé stěžovali, že se nevešli do metra nebo autobusu. Nejhůře se nastupovalo na stanici metra C Muzeum a na autobusových zastávkách v Kobylisích nebo Bohnicích.

Lidé si kromě přeplněných linek stěžovali na způsob, jakým je ROPID o „sobotním“ provozu v pracovní dny informoval, i na to, že 25. prosince začaly jezdit noční linky MHD již v devět večer. Firma, která v Praze sestavuje jízdní řády, jimiž se potom řídí linky dopravního podniku i dalších dopravců, slíbila, že se pro příští rok poučí. „Pro příští vánoční období si z toho vezmeme ponaučení. U poptávky během Vánoc je bohužel vždycky obtížné správně predikovat její intenzitu, neboť každý rok je situace trochu jiná kvůli odlišnému rozložení svátečních a pracovních dnů mezi víkendy,“ poznamenal Filip Drápal.

Po Novém roce již se MHD řídí jízdními řády pro pracovní dny s prázdninovými omezeními, nejezdí tedy jen školní spoje. ROPID ovšem naplánoval omezení provozu i na celý leden. Podobně jako loni budou mít tramvaje a některé autobusové linky mimo špičku delší intervaly. Špičkový provoz by ale měl být bez omezení.