Varování pro řidiče a chodce: Klouže to

Praha - V celé České republice se podle meteorologů začalo ráno tvořit náledí, výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pro řidiče i chodce platí do 09:00. Původně ČHMÚ ve čtvrtek varoval jen před ledovkou v Karlovarském a Plzeňském kraji. Českem se nejprve v minulých hodinách přehnaly srážky, ale potom se vyjasnilo.

„Při teplotách kolem nuly se tak místy, zejména v Čechách, na mokrých površích vytváří náledí,“ oznámili pracovníci ČHMÚ. „Řidiči a chodci by měli věnovat zvýšenou pozornost místním podmínkám. V případě jízdy autem by měli lidé sledovat dopravní zpravodajství.“

Výstraha před ledovkou pro Plzeňský kraj se také potvrdila, první problémy s kluzkou vozovkou začaly už ve čtvrtek kolem šesté večer, další dnes v noci po druhé hodině. Silničáři na tento jev upozorňují zejména řidiče v příhraničních okresech, tedy na Domažlicku, Klatovsku a Tachovsku. „Na namrzlý podklad silnice začalo pršet, namrzat to proto začalo tam, kde bylo málo nasoleno,“ uvedl krajský dispečer silničářů Jiří Slapnička s tím, že rizikem je i jinovatka ze stromů, která padala dnes ráno například v okolí Přimdy.

Na Karlovarsku se naopak varování před ledovkou nepotvrdilo, silničáři ale varovali před namrzáním vozovky v místech podél vodních toků nebo v mlze. „Srážky byly naštěstí jen minimální, takže se ledovka téměř nevyskytovala. Spíš hrozí náledí,“ uvedl vedoucí zimní údržby krajských silničářů Bulka s tím, že k vážnějším dopravním nehodám kvůli počasí ze čtvrtka na dnešek nedošlo.

Náledí se po včerejším dešti vytvořilo také na Vysočině, silničáři proto v noci sypali sůl a drť. V Jihlavě ovšem i tak kolem půl sedmé havarovalo nákladní auto a blokuje provoz ve směru od Havlíčkova Brodu, a to na sjezdu z tohoto přivaděče do centra města. Policie dopravu odklání.