Věž u Slatiňan ožila, opět z ní je vidět do krajiny

Slatiňany (Chrudimsko) – Z východního úbočí Železných hor lze opět vyhlížet. Lesy ČR rekonstruovaly bývalou požární hlásku často považovanou za zřícenou rozhlednu – a právě jako ta nově slouží. Lesníci také vykáceli vysoké stromy v okolí věže, aby nebránily rozhledu. Nakonec tak neplatí to, co při přípravách rekonstrukce říkali Slatiňanští – že budou mít jedinou rozhlednu bez vyhlídky.

Více než stoletá věž stojí v lokalitě Na Chlumu na trase turistických okruhů v okolí slatiňanského zámku, donedávna z ní ale zbývala pouze nízká obvodová zeď se stopami schodů. Nikdo se o ni nestaral od konce druhé světové války, a tak se postupně rozpadla. Rekonstrukce vrátila věž do původního stavu – především znovu vznikl krytý dřevěný ochoz nad kamennými základy.

Staronová rozhledna původně sloužila jako požární hláska, ze které byl rozhled na tehdejší mysliveckou oboru. „Věž nechal vystavět kníže František Josef Auersperg zhruba na přelomu devatenáctého a dvacátého století,“ upřesnil její stáří Martin Benák ze sdružení Altus, které o obnovu věže usilovalo. „Naše snahy trvaly více jak deset let. Shromažďovali jsme historické prameny, oslovovali regionální firmy o podporu. Pak ale přišly problémy s restitucemi a vše se zablokovalo,“ popsal přípravy rekonstrukce člen sdružení Roman Málek.

Původně považovali Slatiňanští novou rozhlednu za svérázný unikát. „Je to jediná rozhledna možná v celé České republice, u které deklarujeme hned od začátku, že z ní nebude nic vidět,“ sliboval starosta Slatiňan Ivan Jeník. Nakonec z ní ale výhled je. Lesníci u rozhledny vykáceli některé stromy – ty v době, kdy věž chátrala, vyrostly až do dvacetimetrové výšky, zatímco rozhledna je pouze desetimetrová. Pod věží vzniklo i ohniště s kmeny na sezení. Památka je volně přístupná veřejnosti.