Do Florentina se nastěhovali první nájemníci

Praha – Do nového administrativního centra v srdci metropole se v těchto dnech začali stěhovat první nájemci. Kancelářský palác Florentinum vyrostl na místě, kde dřív sídlilo Rudé Právo. Stavba areálu trvala rok a půl. Teď v něm bude pracovat tři a půl tisíce lidí.

Florentinum, za jehož stavbou stojí finanční skupina Penta, nabízí devět pater a kanceláře na skoro 50 tisících metrech čtverečních. Černé scénáře realitních odborníků, kteří varovali před nasyceným trhem s kancelářskými prostory, se nevyplnily. 

„Kancelářská část budovy je pronajata zhruba ze 70 procent a u obchodních prostor evidujeme zhruba 85procentní obsazenost,“ uvedl projektový manažer Penty David Musil. Kompletně pronajato chce mít firma nejpozději v polovině roku 2015. 

Nyní jsou v budově i dva hlavní nájemci – poradenská společnost Ernst & Young  a advokátní kancelář Havel, Holásek & Partners. Stěhování dalších z většiny již oznámených nájemců bude probíhat postupně během celého letošního roku. Obchodní pasáž, která spojuje ulice Na Florenci a Na Poříčí, se otevře v březnu. Slavnostní otevření Florentina je pak naplánováno na přelom jara a léta 2014. 

V komplexu Florentina se skrývá náměstíčko i veřejně přístupná zahrada, v přízemí bude fungovat soukromá mateřská škola. Penta přitom prostavěla zhruba 5,5 miliardy korun. Investice navíc spolkla i neplánovaná revitalizace ulice Na Florenci, kterou spravuje město. „Usoudili jsme, že pro naše nájemníky není možné, aby jezdili do objektu Florentina po komunikaci, která byla ve stavu před opravou,“ vysvětlil ředitel české divize Real Estate skupiny Penta Petr Palička.