Malé autobusy vyjedou do uliček pražského Starého Města

Praha – Lépe obsloužit historické centrum Prahy hromadnou dopravou chce radnice první městské části. Přes Nové a Staré Město až na Florenc by se proto měla prodloužit minibusová linka, která dnes jezdí z Malostranského náměstí k nemocnici pod Petřínem. Radnice očekává, že se malé autobusy začnou historickými uličkami proplétat do konce roku.

Minibusy se vypořádávají s nástrahami úzkých ulic Malé Strany, jižní části Nového Města v oblasti Karlova nebo Holešovic – podle radnice Prahy 1 není důvod, proč by nemohly vyrazit také do nitra nejstarší část města. O zavedení nové minibusové linky již v minulosti uvažovala, teď ale začala s Ropidem připravovat prodloužení již existující linky 292, uvedl místní radní Jiří Veselý (TOP 09). Ta jezdí z Malostranského náměstí k nemocnici pod Petřínem. Trasa by měla obsloužit části historického centra města, odkud je na spoje MHD daleko.

Minibusy by do historického centra měly vyjet do konce roku. Ačkoli je prodloužení linky záležitostí Ropidu, resp. pražského magistrátu, městská část se na jeho zavedení bude podílet vybudováním zastávek.

Co přesně bude na prodloužené lince 292 jezdit, se teprve uvidí. Na potřebné minibusy se připravuje výběrové řízení. Když provoz linky začínal, dopravní podnik pro ni pořídil elektrobusy od firmy BredaMenarini. Podle starosty Prahy 1 Oldřicha Lomeckého (TOP 09) ale byly velmi poruchové. Místo nich proto dnes k nemocnici pod Petřínem jezdí naftové autobusy Solaris či Ikarus.