Ve Vysokém Mýtě kriminalistou snadno a rychle

Vysoké Mýto - Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě nabízí nevšední výstavu, která se věnuje vědeckým metodám v moderní kriminalistice. Na návštěvníky čeká fiktivní kriminální případ, který mohou sami vyřešit a odhalit pachatele.

Interaktivní výstavu vytvořilo Mendelovo muzeum v Brně. „Je založena na fiktivním kriminálním případu, na kterém se demonstruje, co musí kriminalista udělat a jak postupovat, aby dopadl zločince,“ popsal kurátor sbírek muzea Martin Štěpán.

Návštěvníci dostanou pracovní list, kam si zapisují důkazy a informace, které získají. Jejich pátrání začíná na místě činu a postupně se věnují na jednotlivých stanovištích soudní patologii, daktyloskopii, práci v laboratoři či toxikologii. Mohou si například zkusit pod mikroskopem prohlédnout vlákno, aby určili, zda pochází z oděvu pachatele.

Výstava Na stopě
Zdroj: Josef Vostárek/ČTK

Muzeum vystavilo i některé historické pomůcky, které dříve kriminalisté používali. Doprovázejí je také informace z dějin kriminalistiky a historické medailonky věnované zajímavostem z českého prostředí.

Zahájení výstavy se odehrálo za účasti Četnické pátrací stanice Pardubice a kriminalistů Policie České republiky. Přítomným poskytli komentované ukázky práce prvorepublikové policie a názorné přednášky o metodách, jež se používaly dříve a dnes. Výstava trvá do 16. února.

Výstava Na stopě
Zdroj: Josef Vostárek/ČTK