V zásilce na pražském letišti nalezeny dva rohy nosorožce za 7 milionů

Praha – Celníci na pražském letišti Václava Havla zabránili na konci loňského roku vývozu dvou rohů přísně chráněného nosorožce tuponosého. Rohy o celkové váze 6 770 gramů byly ukryty v balíku s elektroinstalačním materiálem, který směřoval z Česka do Vietnamu. Podle mluvčí České inspekce životního prostředí Simony Cigánkové by na černém trhu přesáhla cena zadržených rohů 7 milionů korun.

Celníci našli nosorožčí rohy při běžné kontrole zboží za pomoci rentgenu. Zásilka obsahovala několik druhů elektroinstalačního materiálu a rohy byly ukryty v jádru cívky s navinutým elektrickým kabelem. V zásilce byl „přibalen“ i jeden kus sušené medvědí žluči.

Nosorožčí rohy jsou zejména v Asii vysoce ceněnou surovinou pro tradiční medicínu. Jejich účinek však nebyl nikdy vědecky prokázán. Přesto od roku 2009 stoupla cena nosorožčích rohů na černém trhu takřka dvojnásobně na 60 000 dolarů (asi 1,2 milionu korun) za kilogram rohoviny. Objevila se totiž fáma, že rohy léčí rakovinu.

Nosorožec tuponosý
Zdroj: David Taneček/ČTK

Sušená medvědí žluč, která je jednou ze základních a ceněných surovin tradiční čínské medicíny, naproti tomu podle Cigánkové léčebné účinky mít může.

Ruzyňští celníci případ vyšetřují jako podezření z neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami. Současně zjišťují, kdo zásilku s pašovanými nosorožčími rohy do Vietnamu zaslal.