Lyžování na technickém sněhu má své záludnosti, Horská služba má práci

Čenkovice (Orlickoústecko) – Sněhu je málo, náruživí lyžaři se proto sjíždějí tam, kde je alespoň ten technický. Spolu s nimi se k posledním otevřeným střediskům stahují také horští záchranáři. Práce mají mnoho, protože technický sníh je tvrdý a úrazy na něm mohou být vážnější než na přírodním.

Podrobné informace o lyžařských podmínkách naleznete zde.

V Orlických horách už se lyžuje jen na třech místech – v Deštném, Říčkách a na obou stranách Bukové hory. Tam se také soustředí orlickohorská Horská služba. I když lidí na svazích s technickým sněhem není mnoho, práce má plno. Technický sníh je totiž zrádný. „Je daleko tvrdší, zrádnější, rychlejší. Člověk nemůže udržet souvislou frekvenci jízdy,“ varoval náčelník orlické Horské služby Josef Šifra. V celých Orlických horách také záchranáři od začátku sezony zasahovali u 120 úrazů, v Čenkovicích a Červené Vodě – tedy sjezdovkách na severu a jihu Bukové hory – pomáhali zraněným čtyřicetkrát. Naposled odvezli do nemocnice dívku, která při pádu utrpěla otřes mozku.

Poslední dny jsou ale v českých skiareálech především ve znamení čekání na nový sníh a mrazivé počasí. Pokud „plná verze“ zimy nakonec letos na hory přijde, Horskou službu rozhodně žádný oddych nečeká. V provozu potom bude mnohem více středisek a na svazích další lidé, kteří se dokáží zranit i na měkkém přírodním sněhu.