Odstrojení Mariánského sloupu končí, barokní sochy čeká ozdravná kúra

Praha – Poslední sochy snášejí restaurátoři z Mariánského morového sloupu na pražském Hradčanském náměstí. Po dvou týdnech práce tak na náměstí zbude pouze ústřední sloup, zatímco sochy, které jsou v havarijním stavu, projdou důkladnou renovací. Místo těch nejvážněji poškozených se ale na Hradčanské náměstí vrátí pouze repliky.

Průzkumy už dříve ukázaly, že je sousoší upomínající na poslední pražský mor v havarijním stavu. Odborníci se původně domnívali, že bude nutné rozebrat i samotný sloup a z náměstí odvézt. „Po výpočtech to vypadá, že je sloup na devadesát procent staticky v pořádku. Víc budeme ale vědět až poté, co bude sejmuta vnější figurální výzdoba,“ uvedla už dříve kurátorka z Galerie hlavního města Prahy Marie Foltýnová. Sochy však opravu nutně potřebují, a tak památkářům nezbylo než je sundat. Začali v předminulém týdnu snesením tunových soch sv. Václava, Vojtěcha a Víta, nyní odstrojování Mariánského sloupu končí.

I na menší sochy potřebují restaurátoři pomoc těžké techniky. Před použitím jeřábu všechny kusy obalují molitanem, aby nebyly poškozeny. Sochy z Hradčanského náměstí postupně míří do depozitáře. Památkáři je očistí a prozkoumají. Většinu potom čeká ozdravná kúra a návrat na původní místo. Některé ale nahradí repliky. Dosud byla na Mariánském sloupu pouze jedna replika, a to samotná Panna Marie na vrcholu, která vznikla koncem 19. století.

Morový sloup stojí uprostřed Hradčanského náměstí od roku 1736. Stavěl se ale přes deset let, jeho stavbu schválil císař Karel VI. v roce 1725. Připomíná poslední morovou epidemii, která postihla střední Evropu po roce 1711. V českých zemích zahubila černá smrt 25 tisíc lidí, v Praze řádila nejsilněji. Dosud nikdy nebyl hradčanský morový sloup zcela odstrojen, průběžně ale probíhaly opravy přímo na místě – poslední v 80. letech minulého století.