Chrudimská základka bojuje s plísní, na vině je počasí

Chrudim - Nezvykle mírná zima provázená už měsíc nadprůměrnými teplotami přeje plísním. Ty vznikají především ve špatně větraných místnostech. Vdechování polétavých spór je ale podle lékařů zdraví nebezpečné. Problém s plísní na stěnách řeší například sportovní základní škola v Chrudimi. Pokud by se plíseň šířila dál, žáci by v krajním případě museli dočasně chodit jinam.

První skvrny se na omítkách ve škole objevily před koncem roku, kdy v budově namontovali nová plastová okna. „Bohužel došlo k tomu, že se pravděpodobně ta vlhkost posunula dovnitř budovy,“ říká Jindřich Vyhnánek, ředitel ZŠ U Stadionu Chrudim. Plíseň pokrývá zdi v tělocvičně, na chodbě mezi patry a tvoří se i ve třídách.

Z plísní se do vzduchu uvolňují spóry, které při dlouhodobém vdechování mohou způsobit zdravotní potíže. „Spíš u dětí náchylných k dýchacím poruchám nebo alergiím se může stav zhoršit,“ říká Otto Horníček z krajské hygienické stanice v Chrudimi.

Plísním nahrála letošní mírná zima

Ve škole nepomohlo větrání ani běžná dezinfekce. Město muselo povolat odborníky s termokamerou. Záběry prokázaly i špatné zateplení budovy. K tvorbě plísní ve škole s pěti sty padesáti dětmi ale výrazně přispěla mimořádně teplá zima s vysokou vlhkostí, kdy se uvnitř budovy příliš netopilo. Nadprůměrné teploty trvaly 31 dnů. 

„To podzimní počasí a i letošní mírná zima vlastně nahrává dobrému růstu a tvorbě spór,“ uvedla Zuzana Bílková, vedoucí Katedry biologických a biochemických věd Univerzity Pardubice. Pokud by se plíseň šířila dál navzdory odbornému zásahu, škola chce mít připravený krizový scénář. V krajním případě by žáci museli dočasně navštěvovat jiné školy.

Mírná zima přeje plísním (zdroj: ČT24)