Sdružením nefungovaly datové schránky - chybovalo ministerstvo

Pardubice – Několik desítek občanských sdružení se letos v lednu dostalo do potíží. Organizace totiž nemohly kontrolovat obsah svých datových schránek, a tím jim zkolabovala komunikace. Problém nastal na ministerstvu vnitra, které za provoz datových schránek odpovídá. Potíže přitom souvisí s platností nového občanského zákoníku.

Erik Knajfl o výpadku datových schránek (zdroj: ČT24)

Deset dnů se nemohli lidé z občanského sdružení Zelená pro Pardubice dostat do datové schránky. Sdružení ji ale potřebuje využívat - ke komunikaci s úřady i investory. Pardubické sdružení ze schránky posílá například vyjádření k projektům, které jeho členy zajímají. Jeho zástupce Jan Linhart se kvůli dlouhému výpadku začal zajímat, co se stalo, a zjistil, že je problém na straně státu. „Došlo k systémové chybě a bylo mi zrušeno přístupové právo,“ popsal Linhart.

Problém nastal krátce poté, co začal platit nový občanský zákoník. Podle něj sdružení nově nespadají pod ministerstvo vnitra, nýbrž spravedlnosti - a při převodu nastala chyba. „Problém trval přibližně deset dní a týkal se 40 subjektů, u kterých došlo chybou lidského faktoru ke zřízení jiného podtypu datové schránky,“ přiznal mluvčí ministerstva vnitra Jiří Korbel.

Sdružení Zelená pro Pardubice výpadek rozzlobil - nestihlo se vyjádřit hned k několika projektům. „Za dobu, co jsem neměl přístup do schránky, mně přišlo dvacet zpráv, na které jsem nemohl reagovat,“ poukázal Jan Linhart. Podle advokátky Terezy Jelínkové by teď vzhledem k tomu, že chyboval stát, mělo sdružení dostat náhradní lhůtu k vyjádření.