K legalizaci nejznámější černé stavby chybí poslední krůčky

Pardubice – Dramatický příběh plný nesplněných slibů, hrozeb a hádek končí. Vila pardubického podnikatele Miloše Holečka, která vznikla bez povolení v lokalitě, již považuje územní plán za zelenou plochu, spěje ke konečnému schválení. Potřebná změna územního plánu má za sebou veřejné projednání. Zda je hrozba zbourání vily již definitivně minulostí, ale rozhodne až březnové jednání městského zastupitelstva.

Přípravu změny územního plánu schválili pardubičtí zastupitelé ve chvíli, kdy už se stavební úřad chystal Holečkovu vilu zbourat. Vznikla bez stavebního povolení v místě, kde žádný dům stát neměl. Teď už úředníci schválenou úpravu dokončují, otevřou tím cestu k dodatečné legalizaci stavby. „Při změně územního plánu se na území pohlíží tak, jako by tam žádná stavba nestála, legálně tam také nestojí. Přiřazuje se část pozemku o výměře asi 500 metrů čtverečních do plochy pro bydlení, což je vzhledem k zastavitelným plochám vymezeným v rámci pardubického územního plánu nepatrná část. Z hlediska urbanistické koncepce to nemá žádný vliv,“ popsala Kamila Zárubová z odboru hlavního architekta města.

Pokud pardubické zastupitelstvo změněný územní plán schválí a stavební úřad vydá dodatečné stavební povolení, může skončit příběh, který se vlekl několik let a ostře kontrastoval s jiným, nikoli nepodobným případem. Miloš Holeček postavil unikátní budovu v lokalitě Na Ležánkách v sousedství parku Na Špici nedaleko soutoku Labe a Chrudimky. Učinil tak bez stavebního povolení, tvrdil, že se s vedením města dohodl, že vilu dodatečně legalizuje výměnou za ústupky, které jako významný pardubický podnikatel městu udělá. Nakonec se tak ale nestalo, většina zastupitelů zprvu odmítala změnit územní plán v Holečkův prospěch s tím, že zkrátka šlo o černou stavbu. Situace dospěla k rozhodnutí o odstranění stavby. Na podzim 2012 dokonce nařídil stavební úřad exekuci, v té době však už bylo jasné, že k ní ve skutečnosti nedojde, protože zastupitelé změnili názor a schválili návrh Miroslava Bati (ODS), aby se začala připravovat změna územního plánu.

Ani dnes ale není u vrcholných pardubických představitelů Holečkova vila příliš oblíbená. Podle architekta a městského radního Milana Košaře (Pardubáci) byl ústupek Holečkovi chybou. „Je to naprosto nestandardní postup,“ podotkl. Přinejmenším by byl uvítal, kdyby Miloš Holeček dostal tak vysokou pokutu, že by z ní bylo možné financovat část plánovaných úprav parku Na Špici. Podnikatel přitom dostal za černou stavbu pokutu 200 tisíc korun. Vilu, která poutá pozornost nejenom jako předmět vleklého sporu, ale i jako unikátní energeticky nenáročný pasivní dům, začal Miloš Holeček stavět v roce 2007. 

Erik Knajfl o Holečkově vile (zdroj: ČT24)

V době, kdy se v Pardubicích přetřásala Holečkova vila, zažilo město i jiný obdobný případ, ovšem s docela jiným průběhem. V Semtíně vznikl bez stavebního povolení skladový areál. Ačkoli ze stavebního úřadu zaznívaly hrozby, záhy po dokončení areál legalizoval. „Celá řada lidí mi říká, že už ode mne nebude chtít projekt a začne stavět bez něj a na černo. Ten precedens je tady zcela zřetelný,“ řekl tehdy městský zastupitel Miroslav Petráň (SNK-ED).