Řidiče i chodce trápila ledovka, stále hrozí silný vítr, náledí a námraza

Praha – Ledovka od neděle do pondělního poledne pokrývala silnice a chodníky. Zejména u západních a severních hranic Čech se námraza bude vytvářet i nadále, na horách navíc hrozí silný vítr. V podvečer také hrozí v celé zemi náledí. Dopoledne se stala řada nehod, lékaři také ošetřovali stovky poraněných chodců. Jeden člověk zemřel při srážce svého auta s kamionem na Kladensku. Kromě ledu na silnicích přispěly dopoledne ke špatným dopravním podmínkám popadané stromy. Ty bránily provozu na některých regionálních silnicích i železničních tratích.

Zatímco ráno bylo v celé zemi pod nulou, potom se začaly teploty v různých částech Česka výrazně lišit. V jižní a západní části republiky stále mrzne, naopak na severovýchodě Moravy je až 7 stupňů Celsia. Průměrné nejvyšší denní teploty by ale měly být (kromě východu Moravy) -1 až +3 stupně Celsia. Vysočinu a příhraniční hory budou kromě ledovky trápit větry – odpoledne bude jejich rychlost 5 až 10 m/s, v nárazech ovšem 15 až 25 m/s a na hřebenech dokonce 25 až 30 m/s (tj. 110 km/h).

Největší potíže s ledovkou měli dopoledne správci silnic Pardubického kraje. Na několik hodin museli uzavřít dvě silnice třetí třídy na Svitavsku a Chrudimsku, některé další silnice nižších tříd jsou sjízdné pouze se sněhovými řetězy. „Ačkoli jsou silnice chemicky ošetřeny, nabádáme řidiče, aby dbali zvýšené opatrnosti,“ uvedla policejní mluvčí Anna Štegnerová. Stalo se několik nehod, u Starého Města na Svitavsku se při havárii osobního auta zranila jeho posádka. „Na zledovatělé silnici v Proseči na Chrudimsku zůstaly o sebe bokem opřené dva autobusy. Cestovalo v nich devět osob, které nebyly zraněny,“ upozornila na kuriózní havárii mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková. Kromě ledu zdržovaly dopravu v regionu také popadané stromy.

Kvůli popadaným stromům na vozovce byl 3. února ráno přerušen provoz na silnici III/3547 z Krouny do Čachnova na Chrudimsku.
Zdroj: Josef Vostárek/ČTK

Na železnici komplikovalo počasí dopravu především kvůli padajícím stromům. Celé dopoledne nejezdily vlaky mezi Heřmanovým Městcem a Prachovicemi v Pardubickém kraji, dvě hodiny byl mimo provoz také krušnohorský úsek Pernink–Potůčky. ČD potom mají problém se spolehlivostí svých vozidel, proto ráno spojily několik spojů v Pražské integrované dopravě.

Desítky nehod zdržovaly dopoledne provoz na silnicích, z nichž některé pokryla ledovka. Vážné nehody přitom jako by přitahovaly dvě komunikace – dálnice D1 a silnice I/16. Od půl páté byla dálnice D1 hodinu uzavřena u Velkého Beranova ve směru na Prahu, kde kamion nejprve narazil do svodidel, poté zůstal stát napříč jízdními pruhy a vzápětí do něj narazilo osobní auto. Na D1 se stala i další závažná havárie. Protože však osobní auto havarovalo na sjezdu na parkoviště u Humpolce, vliv na provoz přímo na dálnici neměla. „Řidička při vjezdu na parkoviště zřejmě vlivem kluzké vozovky nezvládla řízení a narazila do stojícího kamionu,“ popsala nehodu policejní mluvčí Dana Čírtková. Při nehodě byli zraněni čtyři lidé.

Celou noc potom byla neprůjezdná silnice I/16 u středočeských Krušovic, kde kamion sjel do příkopu. Odpoledne na téže komunikaci zahynul řidič osobního auta. „Ze zatím nezjištěných příčin přejel do protisměru, kde se čelně střetl s nákladním vozidlem,“ uvedla mluvčí policie Michaela Nováková. Další velká nehoda na silnici I/16 se stala v Královéhradeckém kraji nedaleko Jičína. Čelně se srazila dvě osobní auta, pět lidí, kteří jimi cestovali, utrpěli zranění. Podle mluvčího záchranné služby Tomáše Ježka utrpěl jedenadvacetiletý muž, kterého museli hasiči vyprostit z auta, těžká zranění, další tři ženy a jeden muž lehká zranění. V regionu podle meteorologů akutně hrozí námraza, podle silničářů ale jsou kluzké silnice zejména v Krkonoších, kde mrholí a voda namrzá.

Ledovka nejvážněji postihla Pardubický kraj, ten ale patří k těm, kde v poledne vypršela platnost výstrahy ČHMÚ. Večer se ale může začít vytvářet náledí, výstraha se týká Čech a západní části Moravy. V některých regionech večer také zesílí vítr. V západo- a severočeském příhraničí se také vytváří námraza.

VÝSTRAHA NA SILNOU NÁMRAZU (VYSOKÝ STUPEŇ NEBEZPEČÍ) DO ÚTERÝ 15:00

  • Karlovarský kraj
  • Plzeňský kraj: okres Tachov
  • Ústecký kraj: okresy Chomutov, Most, Teplice, Ústí nad Labem, Litoměřice
  • Liberecký kraj: okresy Liberec, Jablonec nad Nisou, Semily
  • Královéhradecký kraj: okresy Trutnov, Náchod, Rychnov nad Kněžnou

VÝSTRAHA NA NÁLEDÍ (NÍZKÝ STUPEŇ NEBEZPEČÍ) OD 17:00 DO ÚTERÝ 11:00

  • Jihočeský, Karlovarský, Královéhradecký, Liberecký, Pardubický, Plzeňský, Středočeský, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Praha (celé regiony)
  • Jihomoravský kraj: okresy Blansko, Břeclav, Znojmo

VÝSTRAHA NA SILNÝ VÍTR OD 15:00 DO ÚTERÝ 15:00

  • Královéhradecký kraj: okresy Jičín, Náchov, Rychnov nad Kněžnou, Trutnov
  • Liberecký kraj: okresy Jablonec nad Nisou, Liberec, Semily
  • Moravskoslezský kraj: okresy Bruntál, Frýdek-Místek, Nový Jičín
  • Olomoucký kraj: okresy Jeseník, Šumperk
  • Pardubický kraj: okresy Chrudim, Svitavy, Ústí nad Orlicí
  • Kraj Vysočina: celý
  • Zlínský kraj: okres Vsetín
S ledovkou si nevěděli rady ani silničáři (zdroj: ČT24)

V Jihočeském kraji upozorňují silničáři na nebezpečí na dálnici D3, kde mrholí a voda může na komunikaci namrzat. Na Jindřichohradecku a Českokrumlovsku není hlavním problémem led, nýbrž rozbředlý sníh, který nedokázali správci komunikací zcela uklidit ani z hlavních tahů.

Na Vysočině působí námraza potíže především těžším vozidlům – nákladním autům a autobusů – ve stoupání. Problémy ale silničáři průběžně odstraňují a uvázlé autobusy a kamiony vyprošťují. „Od nedělních 20:00 až do rána pracuje na udržení sjízdnosti kolem 120 sypačů,“ upozornil Petr Klimeš z dispečinku Krajské správy a údržby silnic.

Nepříjemné okamžiky prožilo množství chodců v Jihomoravském kraji. Od neděle jich zdravotníci ošetřili přes 200.

Namrzlé silnice se mohou vyskytnout i v regionech, kterých se výslovná výstraha netýká. Ledovka se vytváří v lesních úsecích silnic ve Zlínském kraji, namrzají také horské komunikace v Olomouckém kraji, zejména na Šumpersku.