Soudy o Kyselce: KMV nemusí platit pokutu za devastaci, kritici se musí omluvit

Karlovy Vary – Krajský soud v Plzni osvobodil Karlovarské minerální vody (KMV) od povinnosti platit téměř dvoumilionovou pokutu za nedostatečnou údržbu tří památek v komplexu lázní Kyselka. Pokutu firmě v únoru 2012 udělili karlovarští památkáři. Soud také nařídil Asociaci sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví v ČR (ASORKD), aby se omluvila za svou kampaň, která firmu spojila se zdevastovanou Kyselkou. Rozhodnutí není zatím pravomocné, obě strany se mohou odvolat k Nejvyššímu soudu.

Karlovarské minerální vody dnes vyslechly dva rozsudky, které se týkaly sporů o lázně Kyselka – a v obou případech uspěly. Plzeňský krajský soud zrušil pokutu od odboru památkové péče karlovarského magistrátu, kterou v odvolacím řízení potvrdil i krajský úřad. Právě ten musí věc znovu posoudit. Co bylo důvodem ke zrušení pokuty a vrácení věci zpět na Krajský úřad Karlovarského kraje, ale bude zřejmé až ze zdůvodnění rozsudku. „Počkáme, až nám bude zdůvodnění doručeno, a podle toho budeme postupovat dál,“ konstatovala mluvčí krajského úřadu Andrea Bocková.

Mediální zástupce KMV Michal Donath ovšem již uvedl, že soud dal svým rozsudkem za pravdu námitkám firmy. „Rozhodování orgánů státní správy bylo podle KMV negativně ovlivněno nekorektním veřejným i neveřejným tlakem ze strany členů Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR (ASOKRD), která systematicky a dlouhodobě poškozuje dobré jméno KMV,“ prohlásil Donath. Generální ředitel a místopředseda představenstva KMV Alessandro Pasquale dodal, že „zvítězila spravedlnost a zdravý rozum“.

Spor ale nekončí, soudní rozhodnutí znamená, že krajský úřad se bude znovu zabývat odvoláním KMV proti pokutě. Může ji potvrdit nebo zrušit.

ASORKD se má omluvit za „těžbu“ v Löschnerově pavilonu

U pražského městského soudu současně skončilo další řízení, které se týkalo kyselky. KMV žádaly omluvu od ASORKD za reklamní kampaň, která firmu spojovala se stavem objektů v Kyselce. Soud omluvu nařídil, asociace má plakáty odstranit ze svého webu a facebookového profilu a omluvit se na svém webu, serveru iDNES.cz a v Lidových novinách. Verdikt ale zatím není pravomocný.

Soudkyně Helena Nebesařová zdůraznila, že asociaci nebere právo na vyjádření názoru na činnost KMV. „Musí se tak ale dít v mantinelech zákona,“ podotkla. Současně upozornila, že se soud nezabýval samotnou situací v Kyselce.

Kromě internetu se plakáty, na nichž byla fotografie poničeného lázeňského Löschnerova pavilonu a nápis „Zde se těží minerálka Mattoni“, objevily i na pražských tramvajích. KMV se ohradily s tím, že kolemjdoucí mohou nepravdivě usoudit, že se minerální voda těží právě v Löschnerově pavilonu. Firma označila kampaň za nekorektní, nepravdivou a manipulativní.

Samotná ASORKD však upozornila, že Löschnerův pavilon byl v minulosti technologicky i dopravně spojen s výrobním areálem mattonky. Plakát prý coby reklamní poutač využil zjednodušení a nadsázku, takže z něj podle asociace nikdo nemohl nabýt dojmu, že se minerálka těží konkrétně na zchátralém místě zachyceném snímkem.

Stav kdysi výstavných lázní Kyselka se pozvolna zhoršoval celou druhou polovinu minulého století, zásadní však byla 90. léta, kdy zde skončily poslední léčebné provozy a stát budovy rozprodal. Většinu objektů dnes vlastní obecně prospěšná společnost Lázně Kyselka, na niž je loni převedl dosavadní vlastník, společnost RIS, a loni začaly záchranné práce. Další budovy patří Karlovarským minerálním vodám, které rovněž zahájily jejich rekonstrukci.