Budějovice oprášily projekt tunelu, místní zvažují soud

České Budějovice - Českobudějovická radnice se po pěti letech vrací ke kontroverznímu projektu tunelu pod vlakovým nádražím. Stavba za miliardu korun má ulehčit kolabující dopravě. Rozhodnutí radnice ale okamžitě vyvolalo novou vlnu protestů. Někteří místní se obávají, že tunel zničí jednu z městských částí a jsou připraveni znovu podávat žaloby. Radnice předpokládá, že stavba začne na konci příštího roku a dokončena bude v roce 2018.

Tunel povede devět metrů pod vlakovým nádražím a jeho součástí bude i stezka pro pěší a cyklisty. Podle radnice daná část města tunel potřebuje, a proto se k projektu vrací. Nově projekt podporují i policisté, kteří dříve preferovali stavbu mostu. „Z našeho pohledu výstavba tunelu značně ulehčí dopravě v této dané lokalitě,“ uvedla Lenka Holická, mluvčí Jihočeského policejního ředitelství. Město bude na stavbě spolupracovat i se železničáři.

Opozice požaduje o 200 milionů nižší náklady

Projekt znovu podpoří také opoziční zastupitelé, z nichž někteří stáli u jeho zrodu. Chtějí ale po radnici, aby náklady snížila. „Podporujeme projekt podchodu, nicméně v podstatně levnější variantě, přibližně o 200 milionů korun,“ říká František Jelen (ODS), opoziční zastupitel. „Rozpočtově by se to mohlo dostat na částku pod jednu miliardu,“ uvedl Miroslav Joch (ČSSD), náměstek primátora Českých Budějovic. Místní ale s plány nesouhlasí a zvažují, že se znovu obrátí na soud. Chtějí stavbu blokovat jako před pěti lety.

České Budějovice znovu otevřely projekt tunelu (zdroj: ČT24)