Bechyně lákala na trvalý pobyt odměnou, projekt možná zopakuje

Bechyně - Radnice v Bechyni loni za přihlášení k trvalému bydlišti nabízela každému 1 500 korun. Reagovala tak na úbytek obyvatel a jak říká, projekt se osvědčil. Motivoval hlavně ty, kteří ve městě dlouhodobě žijí, ale nejsou tam přihlášeni. Za každého přihlášeného občana navíc dostala devět tisíc korun.

Z městského úřadu v Bechyni si na konci roku už 43 občanů odneslo odměnu 1 500 korun. Téměř třetina ze všech, kteří se k trvalému pobytu přihlásili, přišla během listopadu a prosince, kdy se peníze vyplácely. „Je to úspěšné, víme, že tu spousta lidí bydlí, jen nejsou trvale přihlášeni. Městu to přináší náklady, protože třeba neplatí za odpadky,“ říká Jaroslav Matějka (SNK-ED), starosta Bechyně.

Za každého nově přihlášeného obyvatele dostane radnice do svého 120milionového rozpočtu devět tisíc korun. To, že motivační odměnu vyhlásí znovu, radní nevylučují. Obyvatel je totiž čím dál míň. Za posledních 10 let v Bechyni ubylo 500 obyvatel. Jedním z důvodů je podle místních nedostatek pracovních příležitostí. Právě Táborsko patří k místům, kde se práce shání hůř než v okolí velkých měst. K podobnému kroku před časem přistoupila i radnice v Milevsku. Třemi a půl tisíci odměňují každého novorozence. Cílem je zabránit odchodu obyvatel do větších měst.

Bechyně za trvalý pobyt nabízela odměnu (zdroj: ČT24)