Bývalí liberečtí zastupitelé podle soudu hlasováním zákon neporušili

Liberec – Někdejší zastupitele Liberce, kteří čelili obvinění kvůli svému hlasování v roce 2007, zprostil soud obžaloby. Státní zástupce před soud poslal 27 tehdejších zastupitelů, kteří podle něj schválením prodeje pozemků způsobili městu škodu 3,5 milionu korun.

Zproštění obžaloby požadovala obhajoba bývalých zastupitelů, žádný trestný čin se podle ní nestal. Poukázala také, že město se k trestnímu stíhání nepřipojilo a nevymáhá žádnou škodu. Obhájci označili proces za „brutální zásah“ do práv zastupitelů. Podle žalobkyně ale zastupitelé věděli, že schvalují nekvalitně připravenou smlouvu a měli prodeji zabránit.

Podle soudce Lukáše Korpase ale nebyli obžalovaní zastupitelé schopni posoudit, zda navrhovaná cena je cenou obvyklou. „Nikdo nebyl znalec, aby mohl posoudit, zda byla cena nevýhodná,“ uvedl soudce. Státní zástupkyně řekla, že s rozsudkem nesouhlasí.

Kupci nakonec nebyli s pozemky spokojeni

Podle obžaloby zastupitelé v dubnu 2007 prodali majetek města bez výběrového řízení jedinému zájemci, a to podezřele levně. Šlo o dva pozemky v lokalitě Doubí o celkové rozloze téměř 3 400 metrů čtverečních, město za ně dostalo 1,49 milionu korun. Tržní hodnota parcel přitom podle žalobkyně Martiny Dědkové převyšovala 5 milionů. „Spolehli se na podklady, které jim byly předloženy, přestože tyto podklady byly zpochybněny,“ poukázala státní zástupkyně. Ještě před hlasováním, k němuž došlo téměř před sedmi lety, totiž na nesrovnalosti upozornil opoziční zastupitel.

Pozemky koupili manželé Volavkovi, kteří dnes tvrdí, že se jim obchod nevyplatil. Nelíbí se jim, že v sousedství zakoupeného pozemku vyrostly viladomy, navíc byla půda podmáčená a museli do úprav investovat dalšího 1,5 milionu. Karel Volavka uvedl, že zastupitele nijak neovlivňoval, na radnici jednal jen s vedoucím odboru rozvojových projektů Ladislavem Fuchsem, s nímž se znal.

Právě Fuchsův odbor návrh na prodej pozemků v Doubí připravil. „To se nedělalo běžně, většinou jsme tyto materiály dostávali přes majetkoprávní odbor,“ řekla před soudem Ivanka Kolomá, jež prodej tehdy nepodpořila.

Případ vrátil na okresní úroveň Nejvyšší soud

Liberečtí zastupitelé z let 2006 až 2010, kteří hlasovali pro prodej městských pozemků bez výběrového řízení – včetně tehdejšího primátora Jiřího Kittnera – stanuli před soudem již v roce 2011. Tehdy ale soudce již v přípravném řízení zastavil trestní stíhání. Nejvyšší soud potom rozhodnutí zrušil, a tak se případ znovu dostal k libereckému okresnímu soudu. Ten nyní prohlásil zastupitele ze stran ODS, ČSSD a Unie pro sport a zdraví za nevinné.

Nejvyšší soud nařídil okresním soudcům, aby při svém rozhodování rozlišili, zda šlo při schvalování prodeje o úmysl, či nedbalost. „Své závěry řádně odůvodní také z hlediska časové působnosti trestních zákonů,“ řekl mluvčí Nejvyššího soudu.

Soud zprostil obžaloby liberecké exzastupitele (zdroj: ČT24)