Robotická koule pomůže lidem po úrazu, stojí za ní studenti

Pardubice - Dvěma studentům pardubické střední průmyslové školy elektrotechnické se podařilo sestrojit robotickou rehabilitační pomůcku. Dosáhli toho spojením několika běžně dostupných herních technologií a vytvořením speciálního programu. Nápad studentů už proniká do medicíny. Robotická koule by měla pomáhat pacientům s nemocemi pohybového ústrojí, lidem po úrazu nebo mozkové mrtvici.

„Podobné prostředky v medicíně se pohybují v řádu statisíců, kdežto tady se vejdeme do nějakých 15 tisíc korun,“ říká Jan Škoda, spoluautor pomůcky a student 3. ročníku. „Trávili jsme nad tím čas mimo školu, byly to tři měsíce usilovné práce,“ dodává Jakub Fibigar, spoluautor a student 3. ročníku. Oba studenti na vytvoření unikátní rehabilitační pomůcky pracovali za pomoci svého učitele.

Pacient se může léčit doma, lékaři jen předloží výsledky

Pomůcka funguje tak, že pacient pomocí pohybu ruky ovládá robotickou kouli, kinect snímá  jeho pohyby a senzor vyhodnocuje, zda se na rehabilitaci soustředí. Program všechna data ukládá. Pacient se tak může léčit doma, třeba v obývacím pokoji, a svému lékaři jen dodá výsledky. „Lékař na základě těchto dat dokáže rozeznat, jestli u končetiny, kterou pacient procvičoval, dochází ke zlepšení,“ uvedl Pavel Čáp, učitel technických oborů, SPŠE a VOŠ Pardubice. 

O pomůcku už projevil zájem první český ortoped. „To je metoda, která bude jistě dobře a přehledně zlepšovat motoriku a koordinaci pacientů,“ říká Jan Charvát, ortoped Fakultní nemocnice Hradec Králové. První pacienti si robotickou rehabilitační pomůcku vyzkouší v květnu letošního roku.

Robotická koule jako rehabilitační pomůcka (zdroj: ČT24)