Nový systém vytápění ušetří Písku ročně 2,5 milionu korun

Písek - Písek vytápí městské školy novým systémem, který reguluje teploty podle potřeby v jednotlivých místnostech. Projekt zajistí radnici roční úsporu na energiích 2,5 milionu korun. Písek je prvním jihočeským městem, které tento systém využívá.

Nový systém vytápění ušetří ročně 2,5 milionu (zdroj: ČT24)

Systém umožňuje řídit teplotu v jednotlivých třídách a učebnách podle rozvrhu. Každý radiátor má vlastní dálkově řízenou regulaci - a každá místnost vlastní čidlo, které sleduje teplotu. Jiný topný režim je na chodbách, jiný třeba v tělocvičně. „Školám náklady na energie za rok takzvaně spolkly v průměru více než 55 procent provozního příspěvku od města. Díky tomuto projektu jim zbude v novém roce více finančních prostředků na jejich vlastní rozvoj,“ uvedl starosta Písku Ondřej Veselý (ČSSD).

Nový projekt je založen na principu metody smluvně založených úspor (Energy Performance Contracting - EPC). Jeho dodavatelem je společnost ENESA, která se specializuje na energetické služby. Změny, které mají vést k úsporám, stály 18 milionů korun. Ty zaplatila ENESA a město jí je během deseti let splatí. 

„Pokud by nebylo predikovaných úspor dosaženo, tak jim splatíme méně,“ dodal starosta Veselý. „Je to riziko našeho podnikání. Zisk je skutečně podmíněný tím, že dosáhneme plánovanou úsporu,“ uvedl ředitel firmy ENESA Ivo Slavotínek. 

Pokud školy naopak ušetří víc, vydělá město i firma. Smlouva zaručuje, jak se o úsporu nad garantovanou částku rozdělí. „Nejdůležitější komponenty dodaných nových moderních energetických systémů a zařízení mají mnohem delší životnost než 10 let, budou tak na školách sloužit ještě řadu roků po jejich splacení,“ popsal další výhody nového systému Slavotínek.