Mikroskop i morčata. Univerzita má školku pro mladé přírodovědce

Praha – V srdci botanické zahrady Univerzity Karlovy funguje oáza přírody pro předškolní děti. Přírodovědecká fakulta zde zřídila pro své zaměstnance a studenty školku, kde se nejen chovají morčata a slepice, ale kromě stavebnic si děti hrají s mikroskopem a provádí základní fyzikální pokusy. Školka je v provozu od března loňského roku a na nezájem rodičů si rozhodně stěžovat nemůže.

Mateřská škola Rybička nabzí přírodovědecký program (zdroj: ČT24)

Mateřská škola Rybička není jen tak ledajaké předškolní zařízení. A jak už název napovídá, děti zaměstnanců školy, doktorandů i studentů zde nejsou od přírody daleko. Díky příhodné lokaci v centru botanické zahrady jsou s ní v kontaktu neustále, dokonce si zřídily i zookoutek. „Nejoblíbenější jsou morčátka, ale máme tady ještěrky, rybičky i šneky, aby děti znaly všechny druhy. Ztrácejí tak strach z těch méně běžných,“ uvedla učitelka Lea Jírovská. Na zahradě se děti mohou postarat o kuřata a slepice, kterým každý den vybírají vajíčka. Pěstují zde i zeleninu a bylinky, z nichž si vaří čaj.

Pokusy s kapalinou i keramická dílna

V přírodovědecké dílničce pak děti provozují spíše badatelskou činnost. „Dělají tady obyčejné chemické a fyzikální pokusy na základních principech, mísení barevných roztoků různých hustot, zkoumají plyny, kapaliny, dělají pokusy s magnetickou silou nebo pozorují různé přírodniny, které najdeme na procházce,“ vysvětlila ředitelka. Děti mají k dispozici i keramickou dílnu s pecí a provozovatelé doufají, že v areálu botanické zahrady brzy vznikne i velké dětské hřiště.

Ředitelka Petra Černá při otevírání školky:

„Díky dennímu kontaktu s přírodou v sousední botanické zahradě zažijí děti změny v přírodě v průběhu roku, budou účastny procesu růstu různých rostlin a dřevin. Samy budou moci pomáhat při pracích v zahradě, budou si pěstovat vlastní rostliny a přitom objevovat, co potřebují ke zdárnému růstu a v jakých podmínkách se jim daří. Školka bude svou koncepcí zaměřena i na ochranu životního prostředí a udržitelný rozvoj.“

Školka je nyní financována z adaptačního programu Praha - Adaptabilita. Po jeho skončení budou muset rodiče sáhnout do kapes sami – podle ředitelky Petry Černé by ale školkovné nemělo být vysoké. „Zájem o tuto školku je veliký, v tuto chvíli nám sem chodí asi 35 dětí na 24 míst a stále se hlásí další rodiče,“ dodala Černá. Navíc i samotné děti mají často blízko k zaměření školky i naprostou podporu rodičů. Ti, které program školky zajímá, ale zaměstnanci univerzity nejsou, se mohou zúčastnit letního programu, kdy školka funguje jako příměstský tábor.

Univerzitních mateřských škol je v současné době osm. Tento projekt původně odstartovalo České vysoké učení technické v Praze a postupně se k němu začaly přidávat jiné univerzity v Ostravě, Brně, Zlíně či Liberci.