Budějovické letiště funguje dál, město ho nakonec podpoří

České Budějovice – Letiště v Českých Budějovicích bude i nadále fungovat a rozvíjet se. Město, které v něm má poloviční podíl, přehodnotilo své prosincové rozhodnutí zrušit dotaci na provoz letiště a projekt bude nadále podporovat. O přesné částce ale zastupitelé teprve rozhodnou.

Aleš Hazuka o budoucnosti jihočeského letiště (zdroj: ČT24)

Budějovické letiště, které společně vlastní město České Budějovice a Jihočeský kraj, má přes hrozbu bankrotu na počátku roku opět zajištěnou budoucnost. Město mu nadále bude přispívat na provoz. Výhrady, kvůli kterému radnice dotaci původně zamítla, však trvají – Budějovickým se nelíbí, že vázne dlouho slibovaná modernizace aeroportu. „Vznášíme dotazy, nejsme a priori proti letišti. Jde o konkretizaci představ ze strany Jihočeského kraje, pokud jde o harmonogram investic,“ uvedl městský radní Tomáš Bouzek (TOP 09).

Jihočeské letiště České Budějovice patří kraji a městu osm let. Od počátku ho chtějí zvětšit, aby bylo důstojnou alternativou pro Prahu nebo Linec. „Poptávka ze strany podnikatelů nebo operátorů v cestovním ruchu je značná,“ poukázal hejtman Jiří Zimola (ČSSD). Plány na jeho rozvoj dostaly loni vážnou trhlinu, když kraj s městem nezískaly evropskou dotaci, s níž počítaly. Primátor Juraj Thoma (OPB) tehdy dokonce hovořil o tom, že se město svého podílu zbaví. Nyní už sice městští radní počítají s tím, že město zůstane spoluvlastníkem bývalé vojenské plochy, ale chtějí, aby na něm vzniklo lepší zázemí i bez evropských peněz. Podle hejtmana Zimoly by to neměl být problémy – náklady potřebné k vybudování radionavigace, terminálu a dalšího příslušenství přirovnal k nákladům na jeden kilometr dálnice, jde podle něj zhruba o půl miliardy.

Podle vedení letiště ukázal zájem o letiště i počátek roku. Poté, co se podařilo odvrátit insolvenci, zaznamenala plocha rekordní čísla. „Za poslední měsíc a půl je to 500 letadel,“ poukázal ředitel letiště Ladislav Ondřich.