Skiareálům se kvůli počasí prohlubují ztráty

Praha - Špatné sněhové podmínky panující na českých horách tvrdě dopadají na skiareály a horské hotely. Výsledkem je radikální pokles tržeb. Na řadě míst utratí lyžaři a turisté ve srovnání s loňskou sezonou až o dvě třetiny méně. Některé menší areály tak provoz vůbec nezahájily, jiné jen velmi omezeně.

Zhruba o dvacet miliard korun připravila letošní teplá zima majitele českých skiareálů a hoteliéry. Na řadě míst lyžařskou sezonu vůbec nezahájili, jinde se vleky rozjely jen na několik dní. „Na mnoha místech lyžařská sezona vůbec nezačala a ve zhruba třetině lyžařských areálů byla výrazně omezena. Nejvíce byly postiženy nejníže položené oblasti,“ popisuje špatnou situaci analytik cestovního ruchu z firmy Mag Consulting Jaromír Beránek. 

Jedním z mála areálů, kde tržby výrazně neklesly, byl Špindlerův Mlýn. I tady ale teplé počasí ztráty způsobilo, zejména v místních hotelech a penzionech. „Zatím nejhorším obdobím byla druhá polovina ledna. Začátek roku byl výborný, bylo zde jako každoročně hodně Rusů a Poláků. Ale druhá polovina ledna byla velice tristní. Obsazenost se pohybovala od čtyřiceti do šedesáti procent,“ vypočítává majitel ubytovacího portálu Martin Jandura. 

Kritické dopady měl nezájem lyžařů hlavně v menších areálech, které nejsou vybavené technikou na umělé zasněžování. Extrémně krátkou sezonu kvůli tomu měli třeba v Šumperku nebo v Lužických horách. „My nemáme sněžná děla, proto čekáme, jestli něco napadne,“ komentuje situaci majitelka skiareálu Luž v Horní Světlé Hana Doskočilová. "Letošní zima
našemu areálu vůbec nepřála. Kvůli nedostatku sněhu jsme byli v provozu jen čtyři dny a tržby máme nulové," dodává místopředseda Ski klubu v Šumperku Tomáš Klíma. 

Peníze, které letos lyžaři neutratili na horách, by se střediskům mohly alespoň částečně vrátit v nejbližších měsících. Podle analytiků se zvýší zájem o letní dovolené až o pět procent.

Hory bez sněhu (zdroj: ČT24)