Zchátralé budovy jsou problémem obcí a měst

Praha - Starostové obcí a měst řeší problém se zchátralými nemovitostmi. Často se do nich stahují narkomani a bezdomovci. Některé budovy se nacházejí i poblíž škol, a představují tak nebezpečí pro děti. Chátrající objekty se nachází například v centru Kravař na Českolipsku nebo v Chrastavě. V obou případech se jedná o vybydlené bývalé ubytovny.

Do bývalého domu služeb a ubytovny nepřizpůsobivých v centru Kravař se v poslední době stahují vandalové. Majitel skončil v insolvenci a budova od té doby chátrá. Navíc stojí jen několik desítek metrů od základní školy, kterou navštěvuje asi 150 dětí. Starosta upozornil stavební úřad i hygienu. Vše ale komplikuje insolvenční řízení majitele. Dům chce koupit jeden z obyvatel. „Když všechno půjde, tak jak by mělo, tak bychom byli schopni do měsíce, měsíce a půl začít s rekonstrukcí,“ říká Lukáš Malich, zájemce o koupi domu.

Problémy s chátrajícími objekty mají i jiná místa v republice. V Chrastavě loni nechalo město zbořit zchátralý kulturní dům, sousední vybydlenou ubytovnu se ale odstranit nedaří. Majitel se totiž demolici brání.

V Sadské je problémem rozestavěná sportovní hala za 20 milionů

Další příklad problematické stavby je v Sadské u Nymburku, kde stojí rozestavěná sportovní hala za 20 milionů korun. Stává se z ní místo pro narkomany a bezdomovce. Původní vlastník Tělovýchovná jednota Sokol kvůli dluhům zanikla a nástupnická organizace získala pozemky jen pod halou. Podle radnice by situaci mělo vyřešit ministerstvo financí, které dvacet milionů na stavbu víceúčelové haly poskytlo. Starostka Sadské se chce proto sejít s ministrem Andrejem Babišem.

Severní Čechy řeší, co se zchátralými objekty (zdroj: ČT24)