Tábor se obává aut v centru, proti zpoplatnění obchvatu vznikla petice

Tábor – Petici proti zpoplatnění úseku dálnice D3, který slouží jako městský obchvat, podepisují obyvatelé Tábora. Zatím se po obchvatu může jezdit bez dálniční známky, příčinou však je pouze jeho rekonstrukce a s ní související omezení. Až skončí, chce ministerstvo dopravy obchvat zpoplatnit. Táborští se obávají, že potom začne mnoho aut dosud využívajících obchvat jezdit centrem.

Tábor měl obchvat dlouho předtím, než vznikly další úseky dálnice D3, a vždy se používal bez poplatku. Až skončí jeho úprava, aby splňoval parametry dálnice, bude nutné k jízdě po něm mít dálniční známku. To se ale obyvatelům Tábora nelíbí a začali podepisovat petici proti zpoplatnění. „Zpoplatnění úseku D3 kolem Tábora přinese nám občanům zvýšené dopravní zatížení, neprůjezdnost komunikací, zvýšenou hlučnost, prašnost, znečištění ovzduší, sníženou bezpečnost a další jevy související se zvýšenou dopravou ve městě Tábor,“ řekla táborská zastupitelka Michaela Petrová.

Na ministerstvo dopravy proto zamíří petice, ve které Táborští žádají o výjimku ze zpoplatnění pro svůj obchvat. Petice se týká tříkilometrového úseku mezi Měčicemi a Čekanicemi. V provozu je od roku 1991, zatímco navazující – již zpoplatněné – úseky se otevřely až v letech 2004, resp. 2013. Komunikace je čtyřpruhová, ŘSD ji však rekonstruuje kvůli nevyhovujícím bezpečnostním prvkům, upravuje inženýrské sítě a kanalizaci.

Zatím je uzavřen jeden jízdní pás, jezdí se obousměrně po druhém. Práce zdržel spor s majiteli táborského motocentra, kteří mají přijít o sjezd z dálnice ke své provozovně. Ukázalo se, že stavební úřad před lety zkolaudoval sjezd jako trvalý, ovšem projekt konečné podoby obchvatu s ním nepočítá. Sporem mezi majiteli motocentra a silničáři se proto zabývají soudy.

Dálnice D3 má v budoucnu spojit Prahu a České Budějovice. Téměř všechny její dokončené části jsou v Jihočeském kraji – jezdí se od Mezna na okraji středních Čech po Veselí nad Lužnicí. ŘSD připravuje stavby dalších úseků od Veselí k Českým Budějovicím. Ve Středočeském kraji se po letech sporů ještě nepodařilo ani stanovit trasu dálnice. Po roce 2021 má na D3 navázat také rychlostní silnice R3, která povede z Českých Budějovic na hranice s Rakouskem, kde se propojí s dálnicí do Lince.