U Pardubic skočil muž pod rychlík, jezdí se po jedné koleji

Pardubice - Neznámý muž zemřel po střetu s rychlíkem ve Valech u Přelouče na Pardubicku. Provoz na hlavním železničním koridoru byl zastaven, nyní už vlaky jezdí po jedné koleji. Vyšetřování nehody potrvá přibližně do 13 hodin. Podle policie muž pod vlak skočil ve chvíli, kdy souprava projížděla zastávkou.

Vlak projížděl zastávkou 140kilometrovou rychlostí a muž, který tam stál, pod něj skočil. „Strojvůdce neměl možnost zastavit. Totožnost zemřelého zatím není známá,“ řekla policejní mluvčí Eva Maturová. „Osobní vlaky jsou nahrazeny náhradní autobusovou dopravou. Dálkové vlaky jezdí odklonem přes Chlumec nad Cidlinou,“ dodal mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Jakub Ptačinský. 

Vlak mířil z Bratislavy do Prahy a pak dál do Německa, kvůli nehodě nabral desítky minut zpoždění. Po dobu vyšetřování stál i s cestujícími ve Valech, nebylo totiž možné, aby cestující z vozů bezpečně vystoupili. Lokomotiva byla po nehodě nepojízdná, musela být odtažena do Přelouče. Cestující, kteří jeli do Prahy, tady přesedli na jiný vlak. Ti, kdo pokračovali až do Německa, museli počkat na novou lokomotivu. 

Dopolední nehoda se dotkne celkem 14 rychlíkových a dvou osobních spojů. Rychlíky nabírají zpoždění asi deset minut, osobní spoje dojedou do cíle asi o 20 minut později. Vlaky nyní jezdí po jedné kolejí rychlostí asi 30 kilometrů v hodině.