Speciální centrum ve Vodňanech bude sloužit vědcům z celé Evropy

Vodňany (Strakonicko) - Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity otevřela unikátní vzdělávací středisko. Sloužit má jako místo setkávání vědců z celé Evropy. Konat se v něm budou ale i inaugurace či imatrikulace. Mezinárodní environmentální, vzdělávací, poradenské a informační středisko (MEVPIS) se nachází v opraveném mlýně ve Vodňanech na Strakonicku. Rekonstrukce areálu stála 43 milionů korun.

„Hlavní ideou je setkávat se zde s odbornou veřejností a pořádat různé konference,“ uvedl děkan fakulty rybářství a ochrany vod Otomar Linhart. Rybářská fakulta poskytuje hostům moderní laboratoře, líhně i recirkulační systémy. Její sbírka jeseterů, ale i druhů kaprů nebo línů je pro světovou vědu a evropský rybí trh nedocenitelná. Aktuálně například ve středisku probíhá setkání vědců z celého světa na projektu Aquaexcel. „Tato instituce nabízí skutečně kompletní přístup ke vzdělávání o rybách a disponuje řadou druhů, které jinde v Evropě nejsou dostupné,“ říká Marc Vandeputte, francouzský vědec na stáži.

Fakulta si na nové projekty vydělává i vlastní činností

Náklady na obnovu mlýna fakulta z větší části získala z evropských dotací a něco z vlastní činnosti. „Jsme schopni si peníze vydělat na rybách, expertizách a službách. De facto na všem, co se dá prodat,“ uvedl Linhart. MEVPIS, v rámci kterého vznikla i ubytovací část s 20 pokoji, není jediným projektem, který fakulta v poslední době realizovala. Loni v září ve Vodňanech zahájila provoz v komplexu budov a laboratoří vědeckého rybářského centra (CENAKVA). Náklady na vybudování moderního pracoviště činily 253 milionů korun. Více ZDE. V nejbližších letech navíc plánuje ke stávajícím osmi fakultám otevřít další, orientovanou na technické obory.

Ve Vodňanech otevřelo speciální vzdělávací centrum (zdroj: ČT24)