Jaroměř motivuje ubývající dobrovolné hasiče, nemusí platit za odpad

Jaroměř - Některá města se začínají potýkat s úbytkem dobrovolných hasičů. Staří odcházejí a mladších náhradníků moc není. Takové zkušenosti mají například v Jaroměři na Náchodsku. Tamní radnice se proto rozhodla k neobvyklému kroku. Dobrovolníkům odpouští poplatky za odpad.

Dobrovolné hasiče v Jaroměři personálně zachraňují přidružené obce z okolí. Na vesnicích jsou totiž hasiči často jediným fungujícím spolkem. Přímo v Jaroměři se počet dobrovolníků za patnáct let snížil na polovinu. Jaroměřská radnice několik let přemýšlela, jak dobrovolníky
podpořit alespoň morálně. A nedávno zastupitelé rozhodli – odpuštěním poplatku za odpad. Že to přivede nové členy, samozřejmě nikdo nepředpokládá. „Je to akt toho, že si jejich práce vážíme,“ říká Jiří Klepsa  (nestr. za Volbu pro město), starosta Jaroměře.

Radnice se pro zvýhodnění dobrovolných hasičů rozhodla i přesto, že jí to finanční výbor města nedoporučil. „Finanční výbor doporučil řešit situaci jiným způsobem, nějakou formou odměny, aby nevznikl precedens pro jiné organizace,“ uvedla Jarmila Asadová, členka finančního výboru, Jaroměř. Zvýhodnění se týká zhruba 60 dobrovolníků, pro rozpočet Jaroměře je to zátěž minimální - zhruba pětadvacet tisíc korun za rok, přičemž hodnota zachráněného majetku se počítá na miliony. Nemluvě o zachráněných životech.

Jaroměřská radnice odpouští dobrovolným hasičům poplatky za odpad (zdroj: ČT24)