NP Šumava nové vyhlídky postavil načerno, hrozí mu vysoká pokuta

Šumava - Správě šumavského parku hrozí až dvoumilionová pokuta za postavení vyhlídkových věží. Poblíž Srní, Plešného jezera, na Černé hoře u Kvildy a v Českých Žlebech je totiž vedení rezervace vybudovalo bez stavebního povolení. Nejedná se přitom o první případ černé stavby z iniciativy správy parku. Problémy měla před dvěma lety i stezka u pramenů Vltavy.

Na Šumavě mělo vyhlídkových věží vzniknout celkem dvacet. První čtyři z nich dodělala správa parku loni za desítky tisíc korun. Úředníci z odborů výstavby o nich ale vůbec nevěděli. „Jedná se o stavby malého rozsahu, u kterých si naši úředníci mysleli, že nepotřebujeme stavební povolení,“ uvedl Pavel Pechoušek, mluvčí Správy NP Šumava.

Vyhlídka v Českých Žlebech zřejmě brzy zmizí

Z načerno postavených vyhlídek zatím hrozí odstranění té v Českých Žlebech. „Park požádal o dodatečné povolení staveb a na vyhlídkovou věž, která je v Českých Žlebech, vzal žádost zpět,“ uvedla Jana Bártová, vedoucí odboru výstavby MÚ Volary. Rozhodnutí o odstranění stavby by měl úřad ve Volarech vydat do konce týdne. V takovém případě by muselo vedení parku vyhlídku zbourat během jednoho měsíce.

Stejný problém měla vyhlídka na pramenech Vltavy

Na Šumavě přitom nejde o první případ. Stejný problém už před dvěma roky řešilo vedení parku s vyhlídkovou stezkou na pramenech Vltavy. Tu nakonec správa rezervace raději nechala rozebrat. „Je zvláštní, že tato instituce, státní instituce, která se má starat o národní park, pracuje proti zákonům této republiky,“ uvedla Dagmar Kjučuková, ekologická aktivistka.

Šumava postavila několik vyhlídek bez stavebního povolení (zdroj: ČT24)