Havarijní stav Žďákovského mostu trápí okolní obce

České Budějovice - Na Žďákovském mostě přes Orlickou přehradu platí již tři roky omezený provoz. Je to kvůli havarijnímu stavu mostní konstrukce, jejíž oprava je stále v nedohlednu. Příčinou je spor neúspěšného uchazeče o stavbu a Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Rozhodnout ho musí správní soud. Průtahy tak škodí nejen mostu, ale i lidem v obcích, kudy vede objížďka.

Otřesy a rány z nadměrné dopravy stav mostu postupně zhoršují. Nepomohl ani zákaz vjezdu pro těžká nákladní vozidla. Řada řidičů ho totiž nedodržuje. Podle starosty Orlíku nad Vltavou Jiřího Šrajta to lidé v obci cítí zvláště v noci. A stížností občanů přibývá. Oprava mostu je podle nich nevyhnutelná. Zábradlí je zničené a zrezivělé, povrch je rozbitý a v havarijním
stavu je i konstrukce mostu. „Opravu mostu můžeme zahájit okamžitě, peníze na to již byly vyčleněny,“ říká mluvčí ŘSD Martina Vápeníková. 

Jenže v tomto případě stále platí předběžné opatření Krajského soudu v Brně, a dokud nerozhodne spor kvůli výběrovému řízení, oprava mostu začít nemůže. Oddalování opravy mostu je však velkým problémem i pro lidi z obcí, jimiž vede objížďka nebo kterými si ji kamiony zkracují. Třeba obyvatelé malé obce Sobědraž se kvůli tomu už tři roky bojí o život. „Nedodržují rychlost a jsou schopni nás prostě smést ze silnice,“ dokresluje situaci Petra Jungbauerová ze Sobědraže. „Přejít přes silnici je problém, lidi trpí v domech, protože hlučnost v obci je veliká,“ dodává Jan Zeman z Bernartic. Podle tamního starosty lidi nejvíce trápí, že řešení problému je stále v nedohlednu.

Žďákovský most za tři roky oslaví padesát let své existence. Když se otevíral, byl mezinárodně uznávaným stavebním unikátem. Teď je čím dál větší ostudou silničních mostů a také symbolem průtahů kolem výběrových řízení.

Havarijní stav Žďákovského mostu (zdroj: ČT24)