Ornitologové letos evidují už čtvrtý úhyn vzácných orlů mořských

Protivín – Populace ohroženého orla mořského se v posledních letech za velkého úsilí ornitologů lehce rozšířila. Bohužel, jen od začátku roku vědci už evidují čtyři uhynulé jedince – za celý loňský rok se přitom staly jen tři podobné případy. Smutným dějištěm posledních dvou se staly jižní Čechy. Na vině přitom podle odborníků není příroda, ale sám člověk. Zatímco v prvním případě někdo dravce otrávil zakázaným karbofuranem, smrt dalšího má zřejmě na svědomí neznámý střelec.

Přibývá mrtvých orlů mořských (zdroj: ČT24)

„Nedokážu si představit, že by orel seděl a spadnul na tu větev,“ říká ornitolog Radomír Šálek při pohledu vzhůru na bezvládné tělo opeřence zapřené do koruny stromu. Zdejší lokalitu na Protivínsku obchází už řadu let. Právě na tomto místě hnízdí minimálně jeden pár orla mořského. Když Šálek vyrazil na obhlídku nového hnízda, místo dalších přírůstků objevil pouze mrtvého dravce.

Od začátku roku je to už druhý případ, který ornitolog šetří. Na konci ledna uhynul nedaleko Volyně orel mořský po pozření návnady s látkou zvanou karbofuran, jejíž používání je přísně zakázáno. Přesnou příčinou úmrtí aktuálně nalezeného orla určí až pitva.

Otráveného orla nalezli letos u Volyně
Zdroj: ČT24/Česká inspekce životního prostředí

Policie už sice zahájila trestní řízení, většinou je ale v podobných případech v pátrání po vinících neúspěšná. Nalézt pachatele totiž nepatří k nejlehčím úkolům jak policie, tak ornitologů. Navzdory neúspěšnému pátrání ale v Česku stále přežívá momentálně asi sto párů orla mořského.