Chcete vidět korunu německých císařů? Zajeďte si do Turnova

Turnov – Muzeum Českého ráje vystavuje kopie středověkých zlatnických klenotů. Na jednom místě se setkává císařská koruna Svaté říše římské a parléřovská monstrance ze Sedlce u Kutné Hory. Jsou dílem uznávaného zlatníka Jiřího Urbana, který teď v Turnově vystavuje i své autorské šperky.

Korunu Svaté říše římské nosilo 66 císařů. Jako první Čech si jí nasadil Karel IV. v roce 1346. Korunovační klenot má na světě šest kopií. Ta česká z dílny Jiřího Urbana je nejnovější a podle odborníků i nejvěrnější. „Desky, které nesou kameny, jsou celé podestlané jemným filigránkem. Ten se úplně ztrácí – to jsou desetiny milimetru,“ popisuje středověké umělecké dílo autor repliky Jiří Urban.

Krátce po dokončení římské císařské koruny začal zlatník pracovat na kopii sedlecké monstrance. Zabrala mu 14 měsíců. V dílně přitom trávil každý den minimálně 12 hodin.

Oba originály patří mezi nejvzácnější památky středověkého zlatnictví v Evropě. I jejich repliky vystavené v Turnově jsou podle expertů jedinečné. „V dějinách českého moderního zlatnictví jsou to naprosto ojedinělé zakázky a ojedinělé počiny,“ říká kurátor výstavy Miroslav Cogan.

Muzeum Českého ráje ale neukazuje jen zdařilé repliky, k vidění je i stovka šperků z rané Urbanovy tvorby. Protože je však většina exponátů zapůjčená – císařská koruna dokonce z Karlštejna – potrvá výstava jen omezenou dobu. Prohlédnout si ji lidé mohou jen do konce března.

Turnov zve na unikátní výstavu klenotů (zdroj: ČT24)