Národní muzeum si může vybrat, kdo ho opraví

Praha - Národní muzeum už může vybrat firmu, která opraví jeho historickou budovu na Václavském náměstí v Praze. Antimonopolní úřad totiž zamítl stížnosti dvou firem, které byly loni z tendru vyřazeny. Rekonstrukce Národního muzea je zakázka za zhruba dvě miliardy korun. Budova je uzavřena už přes dva roky.

Současně přestalo platit i předběžné opatření, které nařizovalo zastavení výběru. Rekonstrukce Národního muzea za zhruba dvě miliardy korun je považovaná za největší podobnou zakázku současnosti. 

„Je to skutečně tak, že jsme vypořádali dvě stížnosti a obě rozhodnutí nabyla právní moci,“ řekl ČT mluvčí ÚOHS Martin Švanda. V prvním případě šlo o firmu OHL ŽS, která vzala svůj návrh zpět sama, druhou stížnost pak podala trutnovská firma BAK stavební. „Tam jsme konstatovali, že zadavatel nepochybil. Žádný další případ už nemáme,“ dodal Švanda. 

Podle dřívějšího odhadu Národního muzea jsou potřeba k výběru vítězné firmy ještě asi čtyři měsíce. Celkem se vybírá ze sedmi nabídek. Historická budova je uzavřená už přes dva roky.