Padající omítka a drolící se skála – výsledek sporu o Hrubý Rohozec

Turnov – Ani po více než 20 letech od sametové revoluce se Česko stále nevypořádalo s restitučními nároky některých šlechtických rodů. Vleklý soudní spor se vede například o někdejší majetek rodu Walderode. K němu patří i zámek Hrubý Rohozec a pozemky v průmyslové zóně u Turnova. Domáhá se jich vdova po posledním majiteli Karlu Des Fours Walderode Johanna Kammerlanderová.

Des Fours Walderode přišel o majetek po válce na základě Benešových dekretů. Později získal zpět československé občanství, po únoru ale emigroval, a o vrácení majetku tak požádal až v 90. letech. Jeho dědičce soud v Semilech nejprve oprávněnost nároků potvrdil. Ten odvolací ale vše vrátil na začátek. „Je to jen po technické stránce v takovém stavu, že pravomocné skončení věci v podstatě v dohledu vůbec není,“ informoval právní zástupce Kammerlanderové Roman Heyduk.

Zámek, jehož kořeny sahají až do 14. století, vleklým restitučním sporem trpí. „Neustále se vyčkává, jak to všechno dopadne, a kvůli tomu samozřejmě váznou ty větší, nutnější opravy,“ říká kastelán Hrubého Rohozce Jiří Holub. Třeba skála, na níž památka stojí, se začíná drolit a potřebovala by zpevnit. Ze zámku opadává omítka. „Někde je odloupaná už dost nebezpečným způsobem, kdy hrozí spadnutí,“ popsal kastelán.

Spor se týká i některých pozemků v bývalém zámeckém parku, teď turnovské průmyslové zóně. „Nedají se užívat ve smyslu stavebního zákona. To znamená, že na nich nemůžete nic stavět, nic budovat,“ upozornil místostarosta Turnova Jaromír Pekař (ODS). Velké firmy, které v areálu průmyslové zóny sídlí, na výsledek sporu nečekaly. Pro případ, že by v něm Johanna Kammerlanderová uspěla, se s ní raději domluvily na finanční kompenzaci.

Zámek a pozemky v Turnově ale nejsou tím jediným dědictvím rodiny Des Fours Walderode. Kammerlanderová se soudila také například o pozemky v Železném Brodě. S tamní radnicí se ale nakonec dohodla a restitučního nároku na pět parcel se vzdala. Město se prý k ní chovalo během soudů vždy čestně, vznášelo věcné argumenty a neházelo na rod jejího zesnulého manžela zbytečně špínu. „Pro nás to znamená uvolnění situace. Můžeme začít ty pozemky zvelebovat,“ pochvaluje si starosta Železného Brodu André Jakubička (nez.).

V případě Turnova jde ovšem o mnohem cennější majetek, než jsou parcely v Železném Brodě. Hodnota zámku a pozemků se odhaduje na tři miliardy korun. Soud se ke sporu zřejmě nevrátí dřív než ve druhé polovině letošního roku. Podobně jako spor o Hrubý Rohozec se vleče také například restituce zámku Opočno, o jehož vrácení usiluje rod Colloredo-Mansfeldů.

Restituční spor o zámek Hrubý Rohozec (zdroj: ČT24)