Desítky Čechů i Rakušanů blokovaly hraniční přechod Slavonice

Slavonice (Jindřichohradecko) - Zhruba pět desítek lidí z obou stran hranice se zúčastnilo dnešní blokády kamionů na česko-rakouském přechodu Slavonice - Fratres. Protestovali proti tranzitní dopravě, která tudy projíždí. Slavonicemi denně projede přibližně stovka kamionů.

Podle Martiny Havlíčkové z petičního výboru NE tranzitní kamionové přepravě! komunikace, po kterých tranzit vede, vůbec neodpovídají potřebným parametrům. „Ty silnice nemají takovou nosnost,“ uvedla. Dodala, že obyvatelé Slavonic kvůli tranzitní dopravě trpí hlukem a kamiony mohou poškozovat statiku některých objektů. „Navíc u školy, kde se pohybuje spousta dětí, chybí přechod pro chodce,“ řekla. 

Hraniční přechod je pro kamionovou dopravu otevřen od roku 2010. Havlíčková uvedla, že petiční výbor, jehož je členkou, by preferoval tranzit po železnici. „Ale hlavně nám jde o to, aby se ta situace začala řešit,“ dodala.

Zástupci Jihočeského kraje nedávno uvedli, že se problematikou zabývají. Zvažují, zda v budoucnosti kamiony navádět na objízdnou trasu nebo řešit nákladní dopravu po železnici.