Pardubický kraj jako jediný v republice dotuje venkovské prodejny

Pardubický kraj - Desítky obcí v Pardubickém kraji žádají o dotace na provoz malých venkovských prodejen. Koloniály i pojízdné obchody využívají hlavně starší lidé, kteří se obtížně dostávají na nákupy do města. Prodejny v odlehlejších obcích pak i rodiny s dětmi nebo chalupáři. Pardubický kraj se zatím do podpory malých vesnických obchodů pustil jako jediný v republice.

Venkovské prodejny se bez dotací často neobejdou (zdroj: ČT24)

Díky dotacím nezmizela prodejna například v obci Vysočina na Chrudimsku. Provozuje ji sama obec. „U nás hrozilo bezprostřední uzavření prodejny. Rozhodli jsme se, že ji za každou cenu udržíme. Prodejna na malé vesnici není jen místo, kde prodáváte, ale je to i místo, kde se lidé sejdou a kde si mohou sdělit své problémy,“ říká vysočinský starosta Tomáš Dubský. Podle něj by budoucností těchto malých krámků mohlo být větší využití regionálních potravin. 

V místním obchůdku seženou zákazníci téměř vše, od základních potravin po drogerii. Nakupují tady starousedlíci i chalupáři. Komu nestačí základní sortiment, zboží si může objednat. V obci jsou ještě další dvě prodejny, které provozuje soukromník a spotřební družstvo. I ty dostávají od radnice příspěvky.

Dotace venkovským prodejnám poskytuje Pardubický kraj od roku 2009. Ze čtyř set tisíc korun se roční příspěvek vyšplhal už na bezmála dva miliony korun. Peníze pokryjí asi polovinu nejnutnějších nákladů. „Elektřina, voda, otop, případně i mrazicí či chladírenská soustava,“ vyjmenoval krajský radní Václav Kroutil (ČSSD), na co vše lze dotaci použít. Letos ji krajský úřad pošle do 37 obcí, jedna venkovská prodejna získá maximálně sto tisíc korun.