Jen tři roky fungovala v Chrastavě papírna, starý areál je zase zavřený

Chrastava (Liberecko) – Tři nevyplacené mzdy a hradba mlčení – to zůstalo po jednom z největších zaměstnavatelů v Chrastavě, papírně Branaldi. Papírna přitom v bývalé textilce fungovala teprve tři roky. Vedení papírny, která má další závod ve středních Čechách, s nikým nekomunikuje, údajně čeká, až zaměstnanci sami podají výpověď. V Chrastavě, kde je jedenáctiprocentní nezaměstnanost, potom přibude až 170 dalších lidí bez práce. Příklady jiných zkrachovalých papíren přitom dávají jen malou naději, že by se výroba ještě mohla obnovit.

Papírny ukončují výrobu, jen výjimečně se je daří obnovit (zdroj: ČT24)

Poslední výplatu dostali zaměstnanci chrastavské papírny v prosinci, nyní již marně očekávají desítky tisíc korun. Vedení firmy mlčí. „Odezva z firmy Branaldi nebyla žádná. Telefony tam zvonily, ale na druhé straně se nikdo nehlásil,“ uvedl Josef Horinka (SLK), starosta Hrádku nad Nisou, kde také žijí pracovníci papírny. Zaměstnanci teď nevědí, co s nimi bude – papírna neoznámila žádné propouštění. „Dostali lidi do pozice, že nedostanou nic a jediné, co je může přivést k pomoci od úřadu práce, je, že sami dají výpověď. Je to taková vyděračská metoda,“ podotkl chrastavský starosta Michael Canov (SLK). Docela stejný přístup zažili také pracovníci v druhém závodě firmy v Brandýse nad Labem.

Odborníci doporučili zaměstnancům, aby podali výpověď z důvodu nevyplacení mzdy. Úřad práce jim dlužnou mzdu zaplatí a budou mít také nárok na dvouměsíční odstupné. Neměli by však v žádném případě přistoupit na výpověď dohodou. „Pokud by se šli zaevidovat na úřad práce, dostali by nižší podporu,“ varovala ředitelka libereckého úřadu práce Kateřina Sadílková.

Neslavně tak končí projekt podpořený Evropskou unií: chrastavská papírna vznikla z bývalé textilky v roce 2011. Na rekonstrukci dostala jedenáctimilionovou dotaci, po třech letech ale hrozí, že rozsáhlý areál zůstane opět prázdný.

V minulých letech ukončily výrobu dvě jihočeské papírny ve Větřní a Loučovicích. Jejich případy nedávají Chrastavským velkou naději, že by se mohli dočkat obnovení výroby. To se sice podařilo ve Větřní, ale v Loučovicích už ne. Ve Větřní ale pracuje pouze zlomek původního počtu zaměstnanců a firma zůstává v úpadku.