Lobbista spojený s ovlivňováním zakázek v Ostravě jde do vazby

Ostrava - Lobbista Martin Dědic, který byl společně s dalšími sedmi lidmi obviněn z korupčních praktik týkajících se městských zakázek v Ostravě, skončil ve vazbě. Podle žalobce Víta Koupila dostal od spřízněných firem úplatek více než 30 milionů korun. Trestní stíhání všech osmi osob souvisí s ostravským dopravním podnikem a městskou nemocnicí. Dědicovi hrozí až 12 let vězení. Proti dnešnímu rozhodnutí Okresního soudu v Ostravě si podal stížnost. Rozhodovat tak ještě bude Krajský soud v Ostravě.

Podle soudu v případě Dědice platí všechny tři důvody pro uvalení vazby. Hrozí, že by se mohl útěkem vyhýbat trestnímu řízení, soud se obává i ovlivňování svědků a možného pokračování v trestné činnosti. „U ostatních obviněných jsme důvody vazby neshledali. Hrozí jim výrazně nižší tresty. Navíc nebyli v minulosti soudně trestáni,“ řekl dozorující státní zástupce Vít Koupil. Obvinění dalších osob nevyloučil.

Trestně stíháno je osm fyzických a čtyři právnické osoby, a to v souvislosti s veřejnými zakázkami Dopravního podniku Ostrava (akciové společnosti ovládané městem) a Městské nemocnice Ostrava (příspěvkové organizace města). Tři ze čtyř právnických osob mají podle Koupila sídlo v Ostravě, jedna v Praze. V případě dopravce se jedná o zmanipulované zakázky na nákup tramvají, u nemocnice jde pak o zakázky na stavební práce či dodávky zdravotnického materiálu.

Dědic firmám zajišťoval vítězství v tendrech

Dědic podle Koupila díky svým vazbám na regionální politiky získal neformální vliv na chod a řízení dopravního podniku a městské nemocnice. „Prostřednictvím tohoto vlivu dokázal zajistit některým uchazečům o veřejné zakázky podmínky pro to, aby uspěli. Vítězné firmy za to následně dávaly úplatky a zastíraly je smlouvami o údajné poradenské a jiné činnosti,“ řekl žalobce už dříve.

Policie kauzu rozkrývala déle než dva roky. Dědicovi nyní hrozí trest odnětí svobody od 5 do 12 let. Obviněn byl z přijetí úplatku, legalizace výnosu z trestné činnosti a dále ze zločinu sjednávání výhody při zadávání veřejné zakázky, veřejné soutěže a veřejné dražby. Šest dalších lidí policie viní ze stejných trestných činů, ale s výjimkou přijímání úplatku. Úplatek měli totiž odevzdávat, jsou proto obvinění ze zločinu podplácení. Poslední z osmi lidí je prý obviněný jen z legalizace výnosu z trestné činnosti. 

Dopravní podnik prý prošetřily audity, které žádná pochybení nezjistily

Ostravský dopravní podnik s policií podle svého mluvčího Miroslava Albrechta spolupracuje. Společnost podle něj prošla několika audity, které neodhalily žádné nesrovnalosti. „Dopravní podnik nemá a neměl s panem Dědicem uzavřenu smlouvu. O jeho údajném napojení na dopravní podnik se management společnosti dověděl až z médií,“ uvedl Albrecht.

Žádná pochybení nepřipouští ani ostravská nemocnice. „Tady v nemocnici nevíme o ničem, co by se dělo protizákonně, nebo v čem bychom porušovali nějaké normy nebo zákony,“ uvedl Tomáš Nykel, ředitel Městské nemocnice Ostrava.

Spolupracovat je ochotná i ostravská radnice. „Za hospodaření městských společností je zodpovědný management firem. Ve vztahu k jejich vedení vyvodíme závěry, až budeme policií konkrétněji informováni. Pokud nás požádají o součinnost, samozřejmě budeme spolupracovat,“ uvedla mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská.