Muzeum hlavního města převzalo poklad z modřanského výkopu

Praha – Muzeum hlavního města Prahy dostalo od radnice Prahy 12 poklad - a to v pravém slova smyslu. Stovky zlatých a stříbrných mincí našli pracovníci modřanské radnice při kontrole výkopových prací na obecním pozemku. Některé mince pocházejí z druhé poloviny 18. století, poklad byl zakopaný 70 let.

Zlaté a stříbrné mince se na pracovníky modřanské radnice začaly sypat, když před třemi týdny kontrolovali průběh pracovních prací. V zemi byly uložené v porcelánových dózách. Kde přesně k nálezu došlo, ale radnice odmítá prozradit. Na pozemku totiž stále pracují stavební dělníci a radní se obávají, aby parcelu nevzali útokem zlatokopové.

Radní se nejdřív klonili k hypotéze, že mince ukryla za druhé světové války některá židovská rodina. Podle starosty městské části Petr Prchala je do země ale také mohli zakopat příslušníci jednotek SS, když procházely městskou částí. „V podstatě nikdo neví, kdo to tam uchoval,“ poznamenal Prchal.

Podle odhadu amatérského numizmatika ale mince velkou historickou hodnotu nemají. „Nejstarší mince je z roku 1771 a těchto mincí je v oběhu mezi numizmatiky docela hodně,“ tvrdí Petr Hána. „Není to rarita, cena toho kovu ale dosahuje 3 milionů korun,“ dodal. Nález se skládá z 351 zlaté mince, 417 stříbrných mincí různé hodnoty a různého stáří a několika stříbrných šperků.

Muzeum dostalo od modřanské radnice poklad (zdroj: ČT24)

Z bankovního sejfu poklad o hmotnosti 6,5 kilogramu včera v poledne za zvýšených bezpečnostních opatření strážníci převezli na radnici. Zde ho oficiálně převzalo Muzeum hlavního města Prahy. „Mince budou zpracovávány odbornými pracovníky a v budoucnu je samozřejmě vystavíme,“ prohlásila Strnadová. Nálezcům náleží 10 procent z hodnoty pokladu. Odměnu by jim měl na základě znaleckého posudku vyplatit magistrát hlavního města.