Obří jeřáb postavily na kola dva menší

Ústí nad Orlicí – Více než 20 hodin od nehody se podařilo vrátit na silnici obří jeřáb, který v úterý havaroval v Ústí nad Orlicí. Pomohly k tomu dva jiné jeřáby, které přivezl vlastník stotunového kolosu, který skončil na boku v příkopu. Po nehodě zůstává poškozená silnice z Ústí nad Orlicí na Choceň.

Dvojice menších jeřábů po dvaceti hodinách od nehody vyzvedla z příkopu zpět na silnici stotunový jeřáb typu Demag AC-500, se kterým se v úterý utrhla silnice v orlickoústeckých Kerharticích. Přivezl je vlastník havarovaného jeřábu, společnost APB Plzeň. Dva jeřáby zabraly celou silnici II/315, která vede z Ústí nad Orlicí na Choceň. Silnice je i po vyproštění zatím neprůjezdná, pracuje se na odklízení techniky a úpravách vozovky a terénu.

Nehoda se stala v úterý odpoledne. Stotunové osminápravové vozidlo se zřítilo do příkopu u silnice poté, co se s ním utrhla krajnice. „Chybí asi 50 metrů krajnice o šířce přibližně půl metru. Z toho důvodu bude provoz na komunikaci i po otevření omezen,“ upozornila mluvčí orlickoústecké policie Lenka Vilímková. Řidič jeřábu uvedl, že se před havárií vyhýbal protijedoucímu autu. Z jeřábu unikal olej, neprve proto u nehody zasahovali hasiči.