Na úřad ROP Severovýchod přišla kvůli dotovaným projektům policie

Liberec – Protikorupční policie si přišla do libereckého pracoviště Úřadu Regionální rady Severovýchod pro dokumenty. Odvedla si přitom také dva zaměstnance k podání vysvětlení. Policie zabavila i materiály týkající se dvou projektů, na které ROP Severovýchod poskytl evropské dotace. Ovšem kterých projektů se vyšetřování týká, odmítl mluvčí regionální rady s ohledem na vyšetřování sdělit.

Mluvčí Regionální rady regionu soudržnosti Severovýchod Martin Škeřík i jeho protějšek z protikorupční policie Jaroslav Ibehej potvrdili vyšetřování dvou projektů podpořených z ROP Severovýchod, neupřesnili však, o které jde. „Zahájili jsme úkony trestního řízení, víc s ohledem na postup vyšetřování sdělovat nebudeme,“ řekl stručně Jaroslav Ibehej.

Předseda regionální rady a liberecký hejtman Martin Půta (STAN) uvedl, že o vyšetřování není oficiálně informován. „Obávám se ale, že by to mohlo ohrozit proplácení dotací. Záležet však bude na tom, jaké projekty policii zajímají,“ doplnil.

Liberec
Zdroj: ČT24/Facebook města Liberec

Půta nevyloučil, že vyšetřování může souviset i s trestním oznámením kvůli dotačnímu podvodu na společnost Dům pohody, která vybudovala a provozuje termální lázně v Chrastavě. Kontrola regionální rady ukázala, že využívání evropských peněz nebylo v pořádku. „Stavební práce byly provedeny úplně jinak nebo nebyly provedeny vůbec,“ upozornil Martin Půta po kontrole.

ROP Severovýchod již se svými dotacemi problémy měl, regionální rada dokonce musela zaplatit 240milionovou korekci. Audit ministerstva financí kritizoval například změny v projektu vojenského muzea v Králíkách nebo rekonstrukci tramvajové tratě v Liberci. Evropská komise později hodnocení některých projektů změkčila.