Libereckému Koloseu hrozí zastavení oprav, stavba je totiž památkou

Liberec - Památkáři chtějí zastavit opravu libereckého Kolosea. Budova je totiž kulturní památkou a probíhající práce podle nich ničí její historický vzhled. Rekonstrukci skoro za 30 milionů povolili úředníci tamního magistrátu. Nevěděli totiž, že je objekt na seznamu památek.

Památkáři chtějí zastavit opravu libereckého Kolosea (zdroj: ČT24)

Památkáři se obávají, že zateplení fasády polystyrenem a plastová okna hyzdí budovu Kolosea. Ta přitom figuruje na seznamu kulturních památek a její případné opravy musí vlastník konzultovat s památkáři. Ti se ale o rekonstrukci dozvěděli při náhodné kontrole. „Je to nezákonná obnova a úprava kulturní památky,“ poznamenal ředitel Národního památkového ústavu Liberec Miloš Krčmář.

Budovu vlastní neziskovká organizace Universium. Provozuje tu chráněné dílny pro třicítku handicapovaných. Opravu skoro 140 let staré budovy jí povolil liberecký magistrát i stavební úřad. Práce dokonce financují evropské fondy. Liberečtí úředníci přiznávají, že nevěděli, že je Koloseum kulturní památkou. Na výpisu z katastru nemovitostí totiž o tom není ani zmínka.

Informaci nechala v devadesátých letech vymazat právě liberecká radnice, která objekt vlastnila. Pak se na prohlášení kulturní památkou zapomnělo. „Relevantní pro to, jestli věc je kulturní památkou, je Ústřední seznam kulturních památek, kde Koloseum zapsané je,“ zdůraznil Krčmář. Na budově se prostavěly už více než dva miliony korun. Památkáři chtějí, aby ji majitel uvedl do původního stavu. Konečné slovo bude mít stavební úřad.