Nové domy u Branického náměstí ať jsou nižší, žádají místní u soudu

Praha – Lidé z pražského Braníka podali žalobu na magistrát kvůli územnímu plánu. Chtějí zabránit stavbě komplexu až sedmipatrových domů, který chce v rámci projektu Branické náměstí postavit společnost Skanska. Změna územního plánu v roce 2011 umožnila stavět až osmipatrové domy, Braničtí chtějí povolenou výšku domů v čtvrti vrátit na původních pět pater.

Obyvatelé Braníka chtějí zabránit připravované stavbě sedmipatrových domů v Braníku, kterou magistrát povolil před třemi lety. „Stavba sedmipatrového sídliště, jakým má být projekt Skanska nazvaný Branické náměstí, jednoznačně sníží hodnotu nemovitostí v okolní zástavbě,“ zdůvodnilo sdružení Náš Braník odpor k novým stavbám. Dnes dává úřad nespokojeným lidem za pravdu, ale vzkázal, že sám už nemůže nic udělat, protože by mu hrozila žaloba developera o náhradu škody.

Žalobu tak nakonec podalo branické sdružení. Chce, aby soud zrušil úpravu tzv. koeficientu zastavenosti, který stanoví maximální výšku budov. Po změně z roku 2011 je možné postavit až osmipatrové domy, podle místních by se měl koeficient vrátit na původní hodnotu umožňující nanejvýš čtyřpatrové až pětipatrové stavby. Místní obyvatelé proto chtějí, aby bylo rozhodnutí zrušeno a v územním plánu byl opět původ. Takový koeficient platí na ostatních parcelách v okolí.

Vedení města, které se od roku 2011 dvakrát změnilo, ubezpečuje, že k podobným úpravám jako v Braníku podle nového systému územního plánování již dojít nemůže. Nové pražské stavební předpisy a metropolitní plán budou přísněji regulovat výšku i charakter nových budov tak, aby byl v souladu se stávající zástavbou a území nedevastoval. Například ve čtvrti rodinných domů nepůjde již jako dnes postavit věžák.