Máchův kraj bude chráněn od září, připojí se k CHKO Kokořínsko

Praha – Okolí Doks bude součástí Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko. Rozhodla tak vláda. Přísnější ochranu získá zdejší příroda od 1. září, CHKO se také přejmenuje na Kokořínsko – Máchův kraj.

Počet chráněných krajinných oblastí v Česku se v září sice nezvýší, ale začleněním Máchova kraje do dosavadní CHKO Kokořínsko po dvanácti letech zvětší jejich celkovou plochu, a to o více než 13,5 tisíce hektarů. Ministerstvo životního prostředí navrhlo přísnější ochranu okolí Doks včetně bývalého vojenského výcvikového prostoru Ralsko jako jedinečné přírodní lokality.

Ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny František Pelc:

„Rozšíření chráněné krajinné oblasti (CHKO) Kokořínsko o Máchův kraj je nejen potvrzením přírodních hodnot tohoto jedinečného území, ale i podstatným krokem pro jeho účinnou ochranu. Dosavadní péče o jednotlivá roztroušená maloplošná chráněná území totiž nezajistí ochranu krajiny jako celku.“

Žije v ní 163 zvláště chráněných druhů živočichů a téměř stovka zvláště chráněných druhů rostlin. „V Máchově kraji jsou místa, která nemají daleko od prapůvodní české divočiny - slatiny a rašeliniště, hluboké bučiny nebo podmáčené lesy. Žijí tam orli mořští a jeřábi popelaví, ve slatinách mají poslední útočiště rostliny, jež se nevyskytují nikde jinde na světě, a nově se sem vrátil vlk,“ přiblížil programový ředitel Hnutí Duha Vojtěch Kotecký. V oblasti se vyskytuje také například jedinečná masožravá rostlina tučnice česká nebo orchidej prstnatec český.

Podle ministra Richarda Brabce (ANO) bude začlenění do CHKO Kokořínsko znamenat pro Máchův kraj také zvýšení turistického ruchu a také příliv peněz. „Existence CHKO v oblasti Dokeska přispěje ke snazšímu získávání dotací. Bude tak zachován princip udržitelného rozvoje celé oblasti,“ uvedl Brabec.

Rozšíření CHKO Kokořínsko připravovalo ministerstvo sedm let a mapa českých chráněných oblastí se tak změní po dvanácti letech. Naposled se tak stalo, když se zvětšila CHKO Český les.

Rybník Stříbrník na Kokořínsku
Zdroj: ČTK/René Fluger