Čistička pro Č. Krumlov a Větřní se dostala do exekuce

Český Krumlov - Čistírna odpadních vod, kterou společně využívají jihočeská města Český Krumlov a Větřní, se dostala do exekuce. Kyperská společnost, které čistička patří, totiž objekt použila jako zástavu pro mnohamilionový úvěr. Čistírnu samotnou navíc trápí dluhy. Obce proto už nyní raději připravují plány pro stavby vlastních čističek.

Rozlehlý areál dimenzovaný pro 400tisícové město čistí vodu pro Český Krumlov, Větřní i nedaleké papírny. Teď je ale čistírna v exekuci a pod dohledem soudem stanoveného správce.

Do exekuce čističku dostal kyperský vlastník, firma Conread Consumer Insights Limited. Ta totiž čističku podle informací serveru Deník.cz použila jako zástavu za úvěr ve výši 150 milionů korun v transakci mezi firmou NLB Factoring, a. s., jako věřitelem a českobudějovickou firmou Donaire, s. r. o.

Sama čistírna má přitom pohledávky v řádu milionů korun, kvůli kterým se ocitla v druhotné platební neschopnosti. Podle správce ČOV Tomáše Kučery jsou na vině papírny Větřní, které jsou jedním z největších znečišťovatelů. Od loňského listopadu nezaplatily ani korunu, tvrdí. „Situace došla tak daleko, že už dvakrát hrozilo odpojení elektřiny, což by způsobilo ekologickou katastrofu,“ zdůraznila mluvčí krumlovské radnice Olga Kneiflová.

Český Krumlov a Větřní se bojí, že přijdou o společnou čističku (zdroj: ČT24)

Český Krumlov i obec Větřní jsou na čistírně závislé. Bojí se proto důsledku prodeje a zdražování vody. "Zdražování jsme zatím řadou jednání udrželi,“ konstatoval starosta Větřní Antotnín Krák.

Krumlov bude o koupi čistírny usilovat. Pokud by ale neuspěl, připravují už obě města projekty na stavbu nových, vlastních areálů. „Pokud to bude nutné, budeme stavět v blízkosti stávající čistírny,“ upřesnila Kneiflová. Pro Krumlov by stavba vlastní čističky znamenala investici téměř tři sta milionů korun.