Oprava krumlovských klášterů konečně začne – když už měla končit

Český Krumlov – Oprava klášterů v Českém Krumlově měla podle původního harmonogramu letos v dubnu skončit. Ve skutečnosti ještě nezačala, mělo by se tak stát v květnu. Městu se totiž až nyní podařilo uzavřít soutěž na zhotovitele. Vítěz tendru si nyní bude muset pospíšit, Krumlov dostal na rekonstrukci klášterů čtvrt miliardy korun s podmínkou, že ji dokončí do příštího roku.

Oprava kláštera měla v dubnu skončit, ale začne až v květnu (zdroj: ČT24)

V bývalém klášteře klarisek v Českém Krumlově byly donedávna nájemní byty. Jejich příčky zničily původní klenby i stropní výmalbu a dnes vypadá rozpadající se objekt spíše jako chátrající továrna než památka, jejíž nejstarší části vznikly ve 14. století. Aby nespadla, muselo ji město nechat provizorně zabezpečit. „Jeden ze způsobů, kterým byly provizorně zabezpečovány konstrukce: Přes traverzu, špalík a oko s vrutem a ocelové lanko je zabezpečena dřevěná pavlač, která je na druhé straně,“ popsala stavební manažerka Kateřina Slavíková.

Oprava klášterů podle původních plánů krumlovské radnice měla začít již před rokem a nyní končit. Ministerstvo kultury ale zastavilo tendr na zhotovitele a město ho muselo opakovat. Tentokrát už ho ministerstvo schválilo. „Je otázka dneška nebo zítřka, kdy město obdrží souhlas s podpisem smlouvy s dodavateli,“ ubezpečila Lumíra Kafková z ministerstva pro místní rozvoj.

Zprávu vítají památkáři. Kláštery jsou cennou součástí historického centra sedm desetiletí a zabírají čtvrtinu území chráněného UNESCO. Po opravě by se od příštího roku měly stát dalším kulturním centrem Českého Krumlova.