Do Jordánu začala po dvou letech natékat voda

Tábor – Po dvouletém odbahnění dna začalo napouštění táborské vodní nádrže Jordán. Do 1. června by mohla být plná. I kdyby nebyla, začne v červnu zkušební provoz rekonstruované nádrže. Potom už zbude jenom odstranit provizorní přehrazení Jordánu. Odbahnění Jordánu by mělo stát přes 350 milionů korun a městu na něj přispěje i Evropská unie.

První práce, které souvisely s čištěním táborského Jordánu, začaly na podzim 2011. Odbahnění proběhlo ve dvou etapách, polovinou nádrže přitom stále protékala voda. Nyní je čištění hotové a začalo konečné napouštění celého Jordánu. Zatím chybí deset metrů, než bude nádrž plná. Není jasné, zda do 1. června, kdy má začít zkušební provoz, nateče do ní dost vody. Zkušební provoz ale podle manažera projektu podle něj začne bez ohledu na to, zda bude nádrž zcela plná.

Naplněním Jordánu a konečným odstraněním provizorního hrazení skončí jedna z největších investic v historii Tábora, kterou navíc provázela řada sporů a problémů. Inspekce životního prostředí se stále zabývá protržením provizorní hráze v prosinci 2012, kdy vyteklo bahno z dosud nevyčištěné části Jordánu do té, kde odbahnění právě probíhalo, a dále do Lužnice. Došlo přitom také k rozsáhlému úhynu ryb. ČIŽP původně pokutovala stavební firmu, která podle inspektorů zvolila pro vytvoření hráze nevhodný stavební postup, ministerstvo životního prostředí ale pokutu zrušilo, a tak se inspekce musí případem zabývat znovu. Namále měla hráz také loni v červnu, kdy se vypuštěná nádrž po prudkých deštích nečekaně naplnila.

Za odbahnění Jordánu zaplatí Tábor zhruba 60 milionů korun, více než 300 milionů potom přidá Evropská unie. Na dně nádrže se kromě bahna našla také munice z druhé světové války i mnohem starší předměty – například zbytky několik tisíc let staré keramiky nebo zachovalá pec.

Obnova vodní nádrže Jordán se chýlí ke zdárnému konci (zdroj: ČT24)