Pardubice zlevnily nájem na třídě Míru, vlastník většiny budov ale váhá

Pardubice – Část obchodníků, kteří podnikají na pardubické třídě Míru, dostane slevu na nájemné. Zatím ale mají jistotu pouze provozovatelé dvou obchodů, kterým prostory pronajímá přímo město. Naopak ti, kteří si pronajímají nebytové prostory od městského bytového fondu, jistotu stále nemají. Fond přitom naznačil, že podnikatelé dostali slevu již v minulosti a další snížení nájmu nemusí být jisté. Třída Míru se od března opravuje, práce mají trvat rok. Po rozkopané ulici do obchodů či restaurací přichází méně lidí a některým podnikatelům docházejí peníze.

Obchodníci z třídy Míru hovoří o propadech tržeb v řádu desítek procent po zahájení rekonstrukce ulice. Ničemu jinému než rozkopané ulici a odklonění městské hromadné dopravy podle něj situaci nelze přičítat. „Nejezdí MHD, zrušili zastávku, lidí chodí méně,“ shrnul Stanislav Hrubý, spolumajitel pekárny Hrubý, která má na třídě Míru nejvýnosnější ze svých obchodů. Někteří obchodníci tvrdí, že do konce rekonstrukce ani nevydrží.

Podnikatelé, které rekonstrukce zasáhla, požádali o slevu na nájemném, dostala ji ale jenom část z nich – ti, kteří mají své obchody v domech patřících přímo městu. Letos budou radnici platit o 60 procent méně. „Nájemníci už nám léta platí velmi slušné nájemné a chceme si je udržet i do budoucna,“ poukázal náměstek primátorky Michal Koláček (SPP).

Většina podnikatelů na třídě Míru však má své obchody či restaurace v prostorách, které patří Rozvojovému fondu Pardubice. Ten k žádostem o slevy přistupuje zdrženlivě. Již dříve vzkázal, že zlevnit nájemné nebude možné, pokud město fondu nenahradí výpadek příjmů. Ředitel fondu Martin Charvát ale také upozornil, že obchodníci již slevu z nájemného dostali: „Nájemcům poskytujeme desetiprocentní slevu na nájemném kvůli rekonstrukci třídy Míru už dva roky.“ Radnice přesto s fondem o dodatečné slevě jedná.

Rekonstrukce třídy Míru začala v březnu, skončí příští rok v únoru. Město ji dlouho připravovalo, déle již nemohlo čekat, aby mohlo využít dotaci. Z ulice spojující Masarykovo náměstí a náměstí Republiky se má stát pěší zóna, po které ale bude také jezdit MHD. Současně s třídou Míru je uzavřena také boční Sladkovského ulice, veškerá doprava včetně autobusů a trolejbusů proto jezdí přes Masarykovo náměstí na Sukovu třídu. V létě se situace v centru Pardubic zkomplikuje ještě více, protože má být uzavřena také sousední ulice 17. listopadu, kterou opravuje kraj.