Soud: Harrachov 100 milionů kvůli Crystalexu platit nemusí

Hradec Králové – Krkonošské středisko Harrachov nemusí platit společnosti J. F. World Brokers téměř 100 milionů korun za úvěr. Rozhodl o tom Krajský soud v Hradci Králové. Úvěr údajně radnice převzala v roce 1993 spolu s některými nemovitostmi při privatizaci Crystalexu. Radnice ale tvrdí, že převzetí úvěru nikdy neschválila. Ministerstvo financí pak firmě podle soudu musí zaplatit 16,8 milionu korun jistiny úvěru. Rozhodnutí je nepravomocné.

Podle starostky Harrachova Evy Zbrojové dnešní rozsudek zachránil město před bankrotem. Požadovaná částka 100 milionů totiž představuje pro město tři roční rozpočty. Starostka nicméně předpokládá, že soudní spor nekončí, protože u žalobce se podle ní dá počítat s odvoláním.

Kromě Harrachova žalovala firma o zaplacení i ministerstvo financí. Podle rozhodnutí soudu má ministerstvo firmě zaplatit 16,8 milionu korun jistiny úvěru a soudní výlohy. Žalobci zase musí zaplatit soudní výlohy městu. Zástupce ministerstva financí Václav Mrzena uvedl, že nárok na úhradu je podle něj promlčený a resort se odvolá. Doplnil, že po jednom z dřívějších rozsudků stát již jistinu žalobci zaplatil, ale po zrušení rozsudků Nejvyšším soudem byla částka vrácena zpět státu.

Komplikovaný spor se táhne více než 20 let

Podle žaloby převzala radnice v 90. letech starý provozní úvěr Crystalexu spolu s třemi rozestavěnými bytovými domy, sbírkou skla a sklářským muzeem z majetku privatizovaného Crystalexu. Město tvrdí, že zastupitelstvo nikdy převzetí dluhu řádně neschválilo. Původním věřitelem byla Agrobanka. Po jejím krachu pohledávku odkoupila firma J. F. World Brokers.

Původní pohledávka byla 16,8 milionu korun, kvůli úrokům ale vystoupala téměř na 100 milionů korun. Město kvůli pohledávce v minulosti čelilo i exekuci. Dřívější rozsudky uložily Harrachovu, aby starý dluh zaplatil. Nejvyšší soud ale loni v červnu vrátil případ ke krajskému soudu.

Problémy se zadlužeností má i obec Prameny

Bankrot hrozil také obci Prameny na Mariánskolázeňsku. Zastupitelům nevyšel projekt na stáčírnu minerální vody. Kvůli dluhům, které se vyšplhaly až na 100 milionů korun, se rozpadlo i zastupitelstvo a obec museli řídit ministerští úředníci. „Platily se projekty, které se nikdy neuskutečnily, pak bývalé zastupitelstvo se vlastně víc a víc zadlužovalo a narůstalo penále,“ uvedla Michala Málková (nez.), starostka Pramenů. 

V exekucích postupně Prameny přišly o většinu svého majetku. Dokonce i o budovu radnice. Provoz obce musel zajišťovat nucený správce. Splácení dluhu a správa obce bez zastupitelstva nebyla možná. Po dvou letech obyvatelé našli odvahu, postavili kandidátku a vzali osud Pramenů do svých rukou. Jednáním s věřiteli radní snížili dluhy na třetinu. Teď musejí ale shánět peníze na kanalizace a další rozvoj zanedbané obce.