Pražské cyklostezky budou hlídat zdravotníci na kolech

Praha - Pražské cyklostezky i ulice v centru města bude od května brázdit zdravotnická cyklohlídka. Počet úrazů mezi cyklisty totiž rok od roku stoupá a na řadu stezek se sanitní vozy nemají šanci ke zraněnému dostat. Vedení záchranky se inspirovalo Londýnem i dalšími evropskými městy.

Pražské cyklostezky budou hlídat zdravotníci na kolech (zdroj: ČT24)

Zdravotníci na elektrokolech budou v terénu už od prvního května až do konce sezony podle počasí. Na kole s dojezdem 100 kilometrů budou mít základní vybavení pro poskytnutí první pomoci. Podle vedení záchranky je ideální stav 5 cyklohlídek, na to ale chybí peníze. V úvaze byli i záchranáři na segwayích. Na těch v ulicích už jezdí policisté.

Praha 1 chce „vykázat“ segwaye

Chodci ale ve vozítkách vidí potenciální nebezpečí. „Váží 50 kilo a může jet až 20kilometrovou rychlostí. Podle nás rozhodně nepatří na úzké chodníky Prahy 1,“ říká Daniel Hodek (ČSSD), místostarosta MČ Praha 1. Radnice Prahy jedna chce s ministerstvem dopravy vyjednat změnu legislativy, tak aby segwaye směly jezdit jen v lokalitách povolených vyhláškou města.

Sobotní cyklojízda Prahou

V sobotu v Praze proběhne cyklistická akce Velká jarní cyklojízda. Odstartuje v 15 hodin z náměstí Jiřího z Poděbrad a cílem bude Stromovka. V parku proběhne navazující hudební program. Více ZDE.