V noci mrzlo, na Jizerce a Šindelové bylo -8

Kořenov (Jablonecko) – Hluboko pod nulu klesly v noci a nad ránem ukazatele teploměrů na mnoha horách Čech i Moravy. Nejchladněji bylo zřejmě na Šindelové v Krušných horách a na Jizerce v Jizerských horách. Mrzlo ale i na dalších místech.

O post nejmrazivější lokality v Česku se v noci „přetahovaly“ Jizerka s krušnohorskou Šindelovou. Teploty klesly zhruba na -8 stupňů Celsia, chladněji nakonec patrně bylo v Šindelové, kde zaznamenali -8,4 stupně. Mrzlo také místy na Šumavě, v Jeseníkách a Beskydech.

Mráz, který byl bezmála tužší než v letošní podivné zimě, neudělal radost zahrádkářům, kteří již očekávali jaro. „To, co lidé přikryli igelitem nebo papírem, zmrzlo stejně, protože igelit ochrání mráz minus dva, papír minus pět, ale minus sedm už nezachrání nic. Nezmrzly ale jen rozkvetlé třešně, jabloně, ale dokonce i buky,“ upozornil pozorovatel Českého hydrometeorologického ústavu z Šindelové Rudolf Kovařík.

Podle dlouhodobého výhledu ČHMÚ bude počasí v příštích dvou týdnech významně kolísat. Teploty mají být pod dlouhodobým průměrem, v noci budou průměrně kolem sedmi stupňů nad nulou. Přes den má být tepleji, asi 18 stupňů. Oteplí se až koncem měsíce, kdy by již mohlo být až 26 stupňů Celsia.